'Investeren in praktijkleren en omscholen is essentieel'

16 oktober 2018

'Investeren in praktijkleren en omscholen is essentieel'

Denk dieper na over omscholing en praktijkleren en kijk écht over de sectorgrenzen heen. Daar dringt MKB-Nederland op aan bij minister Ingrid van Engelshoven en de bestuurders van Opleiding- en Ontwikkelingsfondsen (O&O).

Jacco Vonhof, kersvers directeur van MKB-Nederland, doet deze opleidingsoproep in Team Magazine. Vonhof noemt het vinden van goed personeel de grootste uitdaging van dit moment. En hij verwacht dat die uitdaging alleen maar groter wordt. Om vraag en aanbod in de toekomst te kunnen matchen, is het volgens de MKB-belangenbehartiger essentieel dat wordt geïnvesteerd in ruimte voor instromers en volwassenen die praktijkleren.

‘Bezuinigingen onbegrijpelijk’

Vonhof snapt niet dat momenteel wordt bezuinigd op de subsidie praktijkleren, de BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg). Hij zegt in Team Magazine dat hij van de overheid een bredere aanpak verwacht. “Interventies op onderdeeltjes zijn onvoldoende. Er zijn veel verschillen tussen mensen, maar er is maar één arbeidsmarkt. Duurzame inzetbaarheid realiseer je niet binnen sectoren alleen. We moeten doorzetten en over de grenzen van sectoren heen durven kijken.”

Wie betaalt de opleiding?

“Stel dat een glazenwasser buschauffeur wil worden”, haalt Vonhof aan als voorbeeld. “Welk O&O-fonds, betaalt dan de kosten? Hospitality? Logistiek? Wiens belang is het? Niemand wil personeel over de kling jagen, geen ondernemer en geen bestuurder of politicus. Dat betekent ook opleidingen geven. Dan krijg ik vaak de vraag ‘gaan ze dan vervolgens niet weg?’. Ik zeg dan: wat als ze geen opleiding doen en blijven? Onze inspanningen voor duurzame inzetbaarheid zijn sleets, terwijl ze moeten beklijven. Daarom mijn oproep. Wie de schoen past, trekke hem aan.”

Investeer óók in flexwerkers

Bij Tentoo adviseren we te investeren in kennis en kunde voor ál je medewerkers. Denk niet alleen aan cursussen en opleidingen voor je vaste werknemers, maar besteed net zoveel aandacht aan je flexwerkers. We geven drie redenen om te investeren in flexwerkers:

 • Bij veel bedrijven bestaat een aanzienlijk deel van het personeelsbestand uit flexwerkers. Zij vormen een steeds belangrijker onderdeel van de bedrijfsvoering. Net als vaste medewerkers bepalen flexwerkers de cultuur in je organisatie. Door te investeren in de kennis en kunde van deze medewerkers geef je jouw bedrijf een enorme kwaliteitsinjectie.
 • Door te investeren in de persoonlijke ontwikkeling van flexwerkers geef je een duidelijk signaal dat zij echt bij het bedrijf horen. Zo creëer je een sterkere arbeidsrelatie waardoor flexwerkers zich onderdeel voelen van je bedrijf. Het gevolg: ze leveren meer en beter werk.
 • Flexwerkers hechten veel waarde aan ontwikkeling. Dat is één van de redenen waarom ze voor meerdere bedrijven kortstondig willen werken. Maar flexwerkers die uitzonderlijk goed functioneren wil je uiteindelijk binden aan je bedrijf. Als je in hun persoonlijke ontwikkeling investeert, zorg je voor binding tussen flexwerkers en werkgevers. Daarmee vergroot je de kans dat ze bij jou in vaste dienst willen werken óf betrokken willen blijven bij jouw bedrijf.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »