Kerstpakket afschaffen? Slecht idee!

22 december 2016

ABN Amro heeft aangekondigd dit jaar geen kerstpakket te schenken aan het personeel. De bank voert als reden op dat het een noodzakelijke kostenbesparing is. Dankzij deze grote werkgever met voorbeeldfunctie staat de aloude Nederlandse traditie onder druk. Is het voortaan gerechtvaardigd om het kerstpakket over te slaan vanwege de kosten? Het advies van Noortje Hendrikx, manager Tentoo HR: schaf het kerstpakket niet af!

Natuurlijk verkeert ABN Amro in zwaar weer. Niet voor niets zijn er de afgelopen jaren duizenden banen bij de bank verdwenen. Dan is het logisch te bezuinigen. Maar het schrappen van het kerstpakket is meer dan alleen een kostenbesparing. Het is een maatregel van grote symbolische waarde die negatief kan uitpakken.

Het kerstpakket is een geschenk van werkgever tot werknemer. Het is vaak het enige cadeau dat zonder tegenprestatie wordt gegeven. Dit wordt enorm op prijs gesteld. Zelfs werknemers die het hele jaar door niets anders doen dan klagen over de werkgever voelen zich gewaardeerd als ze een kerstpakket in hun handen krijgen gedrukt. De werkgever is eens per jaar een weldoener en verzoener die zorgt voor saamhorigheid op de werkvloer. De ultieme kerstgedachte!

Het kerstpakket is een breed gedragen traditie. Het is risicovol voor bedrijven om daaraan te tornen. Daar waar het kerstpakket een blijk van waardering is, zorgt de afwezigheid ervan voor het tegenovergestelde. Werknemers zetten zich een heel jaar in en verwachten rond kerst daarvoor extra beloond te worden. Als die beloning uitblijft, kan dat schadelijk zijn voor de motivatie en betrokkenheid.

Het is niet voor elk bedrijf gemakkelijk te strooien met cadeaus. Bedrijven die het financieel moeilijk hebben, zoeken naar alle mogelijke manieren om de kosten te drukken. Dat kan ook door te bezuinigen op het kerstpakket. Maar rigoureus stoppen is hoe dan ook een slecht idee. Het kerstpakket is een niet te onderschatten onderdeel van het HR-beleid. Als je als werkgever weinig centen te makken hebt, wees dan zuinig en creatief, maar schrap het kerstpakket niet!

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Ik ben erg tevreden over de serviceverlening. Ik heb Tentoo al aan vele kennissen aanbevolen die de tijd - net als ik - nog niet rijp achten om zzp’er te worden. Payrolling is een goede tussenoplossing!"

  J. Kooman - Marketing & Communicatieprofessional
 • "Ik ben al jaren super tevreden met Tentoo!"

  Corinne van der Heiden - Visagiste
 • "Ga vooral zo door!"

  Mike Strik - Digitale duizendpoot
 • "Gewoon geen gezeur, alles online invullen. En alles is lekker gemakkelijk digitaal terug te zien op my.tentoo. En gelukkig geen papieren post."

  Elmer Kloppenburg - Sportinstructeur
 • "De medewerkers zijn altijd erg vriendelijk en behulpzaam."

  David Sinner - Lichttechnicus
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • "Na 27 jaar trouwe dienst verloor ik mijn baan. Als 45 plusser is het lastig solliciteren. Gelukkig kon ik via payroll van Tentoo snel als freelancer aan de slag, zonder mijn sociale zekerheid te verliezen. Een ideale uitkomst!"

  Henri Janssen - Technisch Schrijver
 • "Niets op aan te merken. Ik ben wel eens vaker uitbetaald door payroll bedrijven. Ik vind Tentoo tot nu toe het meest professioneel. Super!"

  Philip Korff de Gidts - Logistiek en traffic medewerker

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »