Maandag 21 mei is Tentoo niet bereikbaar wegens pinkstermaandag. Dit is een nationale vrije dag. Wij staan je graag weer te woord op dinsdag 22 mei, vanaf 8.30 uur.

020 - 420 20 70

Kerstpakket afschaffen? Slecht idee!

22 december 2016

Kerstpakket afschaffen? Slecht idee!

ABN Amro heeft aangekondigd dit jaar geen kerstpakket te schenken aan het personeel. De bank voert als reden op dat het een noodzakelijke kostenbesparing is. Dankzij deze grote werkgever met voorbeeldfunctie staat de aloude Nederlandse traditie onder druk. Is het voortaan gerechtvaardigd om het kerstpakket over te slaan vanwege de kosten? Het advies van Noortje Hendrikx, manager Tentoo HR: schaf het kerstpakket niet af!

Natuurlijk verkeert ABN Amro in zwaar weer. Niet voor niets zijn er de afgelopen jaren duizenden banen bij de bank verdwenen. Dan is het logisch te bezuinigen. Maar het schrappen van het kerstpakket is meer dan alleen een kostenbesparing. Het is een maatregel van grote symbolische waarde die negatief kan uitpakken.

Het kerstpakket is een geschenk van werkgever tot werknemer. Het is vaak het enige cadeau dat zonder tegenprestatie wordt gegeven. Dit wordt enorm op prijs gesteld. Zelfs werknemers die het hele jaar door niets anders doen dan klagen over de werkgever voelen zich gewaardeerd als ze een kerstpakket in hun handen krijgen gedrukt. De werkgever is eens per jaar een weldoener en verzoener die zorgt voor saamhorigheid op de werkvloer. De ultieme kerstgedachte!

Het kerstpakket is een breed gedragen traditie. Het is risicovol voor bedrijven om daaraan te tornen. Daar waar het kerstpakket een blijk van waardering is, zorgt de afwezigheid ervan voor het tegenovergestelde. Werknemers zetten zich een heel jaar in en verwachten rond kerst daarvoor extra beloond te worden. Als die beloning uitblijft, kan dat schadelijk zijn voor de motivatie en betrokkenheid.

Het is niet voor elk bedrijf gemakkelijk te strooien met cadeaus. Bedrijven die het financieel moeilijk hebben, zoeken naar alle mogelijke manieren om de kosten te drukken. Dat kan ook door te bezuinigen op het kerstpakket. Maar rigoureus stoppen is hoe dan ook een slecht idee. Het kerstpakket is een niet te onderschatten onderdeel van het HR-beleid. Als je als werkgever weinig centen te makken hebt, wees dan zuinig en creatief, maar schrap het kerstpakket niet!

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »