Kosten van flexibele arbeid in 2020

16 december 2019

Kosten van flexibele arbeid in 2020

De kosten voor flexibele arbeid veranderen in 2020. De grootste oorzaak is de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB), maar ook de vernieuwde NBBU-cao zorgt voor veranderingen. Wij zetten voor je op een rij wat dit concreet betekent voor jouw kosten.

Onder de WAB wordt de hoogte van de WW-premie afhankelijk gesteld van de aard van het contract. Daarmee komt de differentiatie van de premies naar sectoren te vervallen. Door contracten voor bepaalde tijd en contracten met flexibele uren duurder te maken, verwacht de overheid een toename in het aantal vaste contracten met vaste uren. Daarbij treedt op 30 december ook de nieuwe NBBU-cao in werking.

De belangrijkste wijzigingen:

 • Extra vakantiedag t.o.v. de huidige NBBU-cao
 • Van 6 naar 7 feestdagen in 2020 (5 mei is volgend jaar een doorbetaalde feestdag)
 • Verhoging vakantiegeld naar 8,33% (was 8%)
 • Verlaging ZVW-premie naar 6,7% (was 6,95%
 • Verhoging WAO/wia-premie naar 6,77% (was 6,46%)
 • Introductie hoge WW-premie van 7,94% voor flexcontracten (was 3,6%-premie plus de sectorpremie variërend 0,03% tot 2,69%)

Aanvullende wijzigingen

Verder hebben werknemers per 1 januari 2020 vanaf dag één van de arbeidsovereenkomst bij beëindiging recht op de transitievergoeding. Op dit moment hebben werknemers hier pas na twee jaar recht op. Door deze wijziging zal de transitievergoeding volgend jaar vaker verschuldigd zijn.

Voor alle werkgevers in Nederland gaan de kosten van flexibele arbeid met ongeveer 5% omhoog. Wij verwachten echter dat de behoefte aan flexwerk blijft. Voor veel ondernemingen is flexwerk namelijk eerder een noodzaak dan een keuze.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »