Kosten zieke flexwerkers doorbelast aan werkgever

11 september 2013

Per 1 januari 2014 gaan werkgevers betalen voor flexwerkers die ziek zijn bij beëindiging van het contract. Ziektekosten van flexwerkers die in 2012 of later in de Ziektewet kwamen worden doorbelast aan werkgevers in de premie van 2014.

De Modernisering Ziektewet (Wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters (BeZaVa)) is al gedeeltelijk ingevoerd, maar heeft vanaf 2014 grote gevolgen voor werkgevers.

Misbruik Ziektewet aanpakken

In de huidige situatie komen zieke flexwerkers na beëindiging van hun contract in de Ziektewet terecht. Voor werkgevers is dit voordelig, want zij dragen geen lasten en het kost hen niets. Binnenkort blijven werkgevers financieel verantwoordelijk voor zieke flexwerkers. Hiermee wordt beoogd om misbruik van de Ziektewet te voorkomen. De consequentie voor jou als werkgever is dat wanneer een flexwerker ziek uit dienst is gegaan per 1 januari 2013, je nog steeds de lasten draagt en ziektekosten betaalt.

Wanneer je via Tentoo flexwerkers in dienst hebt, verandert er voor jou als werkgever niets. Voor onze werkmaatschappijen Tentoo Flexolutions en Tentoo Collective Freelance & Flex zijn wij verantwoordelijk voor de uitvoering van de Ziektewet. Wij zorgen ervoor dat zieke flexwerkers tijdig een uitkering ontvangen en dragen de premies af. Een flinke zorg minder.

Ziektewetpremie afhankelijk van zieke flexkrachten

Op dit moment is de ziektewetpremie een onderdeel van de WW premie. In 2014 gaat dit veranderen en komt er een gedifferentieerde Ziektewetpremie. Hoe meer flexkrachten vanaf 2012 vanuit de organisatie de Ziektewet instroomden, hoe hoger de premie de je als werkgever moet afdragen. Je hebt van het UWV een overzicht, met ex-medewerkers die in Ziektewet zijn beland, ontvangen. Op basis van deze gegevens wordt de nieuwe premie Werkhervattingkas  (WHK) vastgesteld. Het is dus van belang dat dit juist is. Op de site van het UWV kun je berekenen hoeveel deze premie ongeveer zal bedragen.

Eigenrisicodragerschap

Als je besluit om met de onderneming eigenrisicodrager te worden, moet dit verzoek voor 2 oktober bij het UWV binnen zijn. Ook wanneer je nog niet alle informatie binnen hebt is het verstandig op tijd het zoek verzoek in te dienen.

 

 

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »