020 - 420 20 70

Kwart zzp’ers zonder pensioenvoorziening

11 juli 2017

Kwart zzp’ers zonder pensioenvoorziening

Eén op de vier zzp’ers heeft geen pensioenvoorziening getroffen. Dit blijkt uit de Zelfstandigen Enquête Arbeid 2017 van TNO en het CBS. De meest genoemde reden is dat ze dit niet kunnen betalen.

Andere redenen om geen pensioenvoorziening af te sluiten: “het pensioen is nog ver weg” (20 procent) en “ik ben er nog niet aan toe gekomen” (27 procent). Van de vrouwelijke zzp’ers geeft zelfs één op de drie aan niets te hebben geregeld voor het pensioen.

Pensioen dichterbij

Als het pensioen dichterbij komt, stijgt het aandeel zelfstandig ondernemers zonder personeel dat voorzieningen treft weliswaar, maar nog steeds heeft 20 procent van de 55-plussers niéts geregeld.

Sparen, beleggen en woning

Zelfstandig ondernemers zonder personeel die wel voorzieningen voor het pensioen hebben getroffen, doen dat voornamelijk door te sparen of te beleggen (37 procent), of door te investeren in hun eigen woning (33 procent), waar ze op latere leeftijd van hopen te profiteren. Aangesloten zijn bij een pensioenfonds komt met 27 procent op de derde plaats.

Financiële situatie

Het treffen van pensioenvoorzieningen hangt samen met de financiële situatie van de onderneming. Hoe beter die situatie, hoe meer ondernemers met een pensioenvoorziening. Maar ook van de ondervraagden die aangeven er financieel goed tot zeer goed voor te staan, heeft ruim 16 procent niets gedaan voor het pensioen. Uit de monitor blijkt overigens ook dat meer zzp’ers positief zijn over hun financiële situatie dan 2 jaar geleden.

Ook arbeidsongeschiktheidsverzekering te duur

Vier op de vijf zelfstandigen zonder personeel betaalt bovendien geen premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Zzp’ers die geen verzekering hebben afgesloten, geven daarvoor meerdere redenen. Ruim 70 procent geeft aan dat zo’n verzekering te duur is. Bijna een kwart van de onverzekerden geeft aan dat ze het financiële risico zelf kunnen dragen. Dat zijn vooral 55-plussers die nog maar een beperkte periode tot hun pensioen hoeven te overbruggen. Daarnaast geeft ruim een vijfde als reden aan dat men kan terugvallen op het inkomen van de partner. Tot slot valt op dat 14 procent aangeeft geen verzekering te hebben, omdat men verzekeraars niet vertrouwt.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »