Langere opzegtermijn voor je werknemer? Let dan goed op!

26 maart 2020

Langere opzegtermijn voor je werknemer? Let dan goed op!

In deze onzekere coronaperiode ben je waarschijnlijk al blij als je je personeel (op tijd) kunt uitbetalen en voor je kunt behouden. Wanneer de economie weer aantrekt, kan het heel aantrekkelijk zijn als je medewerker een opzegtermijn heeft die langer is dan één maand. Dan heb je als werkgever meer tijd om in te spelen op zijn vertrek. Dit kan, maar alleen als je het op de juiste manier overeenkomt met de werknemer.

Dit kennisartikel is geschreven door Hendrikx Advocaten.

Het is wettelijk toegestaan om schriftelijk overeen te komen dat voor de werknemer een verlengde opzegtermijn geldt (die langer is dan één maand). Hierbij gelden wel twee voorwaarden:

 • De termijn mag bij verlenging niet langer zijn dan zes maanden.
 • De geldende opzegtermijn voor de werkgever mag niet korter zijn dan het dubbele van die voor de werknemer.

Wat zijn de consequenties als je niet aan de tweede voorwaarde voldoet? In de rechtspraak zijn drie verschillende situaties voorgekomen.

Voorbeeldsituatie 1

Voor de werknemer is een verlengde opzegtermijn overeengekomen van twee maanden. Voor de werkgever is een opzegtermijn overeengekomen van drie maanden. Was dit rechtsgeldig? Nee, de opzegtermijn voor de werkgever was te kort. De rechter bepaalde dat voor de werknemer de wettelijke opzegtermijn van één maand gold in plaats van twee.

Voorbeeldsituatie 2

Voor de werknemer is een verlengde opzegtermijn overeengekomen van twee maanden. Voor de  werkgever is geen opzegtermijn in de arbeidsovereenkomst opgenomen. Hield dit stand bij de rechter? Ja. De rechter nam aan dat voor de werkgever (automatisch) een dubbele opzegtermijn gold van vier maanden. De lengte van de opzegtermijn voor de werkgever werd afgeleid uit de opzegtermijn van de werknemer.

Voorbeeldsituatie 3

Voor de werknemer en de werkgever is dezelfde opzegtermijn van zes maanden overeengekomen. Hoe pakte dit uit? In de rechtspraak is er al meermaals voor gekozen om de opzegtermijn van de werknemer te halveren, zodat hiermee voldaan wordt aan het wettelijke vereiste dat de opzegtermijn van de werkgever het dubbele moet bedragen van de opzegtermijn die geldt voor de werknemer. In dit geval gold dus voor de werknemer een opzegtermijn van drie maanden.

Vragen?

Heb je als werkgever vragen over de opzegtermijn? Je kunt altijd contact opnemen met je vaste contactpersoon bij Tentoo óf met onze juridische partner Hendrikx Advocaten (0297-250018 of vandenbrink@hendrikxadvocaten.nl). Vergeet bij direct contact met Hendrikx Advocaten niet te vermelden dat je klant van Tentoo bent!

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »