Meer starters en minder faillissementen in 2019

09 april 2019

Meer starters en minder faillissementen in 2019

Het eerste kwartaal van dit jaar telde meer starters en minder faillissementen dan de eerste maanden van 2018. Dit blijkt uit cijfers van de KVK (Kamer van Koophandel). Ook bij Tentoo nam het aantal starters in deze periode toe.

Op 1 april 2019 telde ons land 1.929.887 ondernemingen. Dat aantal ligt 5 procent hoger vorig jaar. Dat komt vooral doordat er het afgelopen kwartaal meer starters (+ 11 procent), minder stoppers (-12 procent) en minder faillissementen (-2 procent) waren dan in de eerste drie maanden van 2018.

Veel zzp’ers

Tussen de starters zitten vooral veel startende zzp’ers. Vergeleken met kwartaal 1 van vorig jaar waren er 9 procent meer nieuwe fulltime zzp'ers (3.104 meer) en 24 procent meer parttime zelfstandigen (2.547 meer). De KVK ziet een zelfstandige als parttime zzp’er als hij wekelijks minder dan 15 uur in zijn onderneming steekt.

Minder stoppers

Minder zzp’ers stopten de eerste maanden van dit jaar met hun activiteiten. Zowel het aantal stoppende fulltimers als stoppende parttimers ligt lager. Daarnaast zijn het afgelopen kwartaal minderd ondernemingen gestopt wegens een faillissement (741 ondernemingen tegenover 761 vorig jaar).

Meer payrollende freelancers

Ook bij Tentoo zien we in 2019 een stijging in het aantal starters. Dit gaat om zelfstandigen die zich niet inschrijven bij de KVK, maar kiezen voor zzp’en in combinatie met de zekerheid van werken in loondienst. In kwartaal 1 startten 17 procent meer payroll-freelancers dan in het eerste kwartaal van 2018.

Personeel aannemen

Tentoo helpt ook steeds meer ondernemers die starten of doorgroeien met hun bedrijf, maar risico’s willen vermijden. Met onze payrolldienst voor werkgevers nemen wij de uitbetaling van medewerkers over, inclusief alle verantwoordelijkheden en risico's. Zo kunnen ondernemers onbekommerd ondernemen.

Meer informatie

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »