Nieuw btw-id voor zzp'ers

18 november 2019

Nieuw btw-id voor zzp'ers

Zo'n 1,3 miljoen eenmanszaken in Nederland krijgen voor 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer. Daarmee voldoet de Belastingdienst aan de eis van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) om te komen met een alternatief voor het huidige nummer, dat het burgerservicenummer (BSN) bevat.

Btw-identificatienummer
Met ingang van het nieuwe jaar zijn zzp’ers verplicht het nieuwe btw-identificatienummer op facturen en de website te vermelden. Het oude btw-nummer, wat gekoppeld is aan je BSN-nummer, wordt hiermee vervangen.Dit om privacybescherming te waarborgen en identiteitsfraude tegen te gaan. Het nieuwe nummer bestaat uit 14 tekens: de landcode ‘NL’, 9 cijfers, de letter ’B’ en een controlegetal van 2 cijfers.

Oude nummer blijft bestaan
Uitsluitend voor de communicatie van de Belastingdienst blijft het oude nummer in gebruik onder de noemer ‘’omzetbelastingnummer’’.

To do vóór 1 januari 2020
Vanaf 1 januari 2020 communiceer je als zzp’er zelf alleen nog maar het nieuwe btw-id. Zorg dat je hier alvast op voorbereid bent, door:

 • Het btw-id aan te brengen op facturen en briefpapier
 • Het btw-id te vermelden op je website of webshop
 • Het btw-id door te geven aan je boekhouder of accountant, (buitenlandse) klanten en/of (buitenlandse) leveranciers

Bronnen: kvk.nl 14 oktober 2019, flexnieuws.nl 11 november 2019

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »