Nieuwe arbeidsmarktwet definitief in aantocht

29 mei 2019

Nieuwe arbeidsmarktwet definitief in aantocht

Werkend Nederland kan zich opmaken voor een nieuwe arbeidsmarktwet. De Eerste Kamer heeft de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) dinsdag 28 mei definitief aangenomen. De wet treedt op 1 januari 2020 in werking en moet de verschillen tussen vast werk en flexwerk verkleinen.

Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is de minister achter de WAB. Hij noemde het aannemen van de wet ‘een belangrijke stap naar een sterke en goed functionerende arbeidsmarkt’. De WAB bestaat uit een samenhangend pakket maatregelen, waarvan de meeste maatregelen op 1 januari 2020 ingaan.

Maatregelen

Wat gaat er per 1 januari 2020 veranderen op de arbeidsmarkt? Dit zijn de belangrijkste maatregelen die van kracht worden:

 • Het ontslagrecht wijzigt. Een nieuwe ontslaggrond maakt ontslag sneller mogelijk. Nu kun je als werkgever alleen een werknemer ontslaan als volledig wordt voldaan aan één van de acht ontslaggronden. Dat is soms lastig te bewijzen. Per 1 januari is ontslag ook mogelijk wanneer sprake is van een optelsom van omstandigheden, de zogenaamde cumulatiegrond. Wanneer deze cumulatiegrond gehanteerd wordt bij ontslag, kan de werknemer wel een hogere ontslagvergoeding ontvangen.
 • Werknemers krijgen vanaf de indiensttreding recht op een ontslagvergoeding. Deze ontslagvergoeding wordt lager bij lange dienstverbanden.
 • De periode om aansluitend tijdelijke contracten aan te gaan verlengt van 2 naar 3 jaar.
 • Het wordt mogelijk om de pauze tussen een keten tijdelijke contracten per cao te verkorten van 6 naar 3 maanden als er sprake is van terugkerend tijdelijk werk dat maximaal 9 maanden per jaar kan worden gedaan. Denk aan seizoenswerk.
 • Om verplichte permanente beschikbaarheid van oproepkrachten te voorkomen, moet je als werkgever minimaal 4 dagen van tevoren een werknemer oproepen. De oproepkracht houdt recht op loon als het werk wordt afgezegd. De termijn van 4 dagen kan bij cao worden verkort tot 1 dag.
 • Een voordelige ww-premie maakt het voor werkgevers aantrekkelijker maken om werknemers een vast contract aan te bieden.
 • Werknemers die op payrollbasis werken, krijgen minimaal dezelfde secundaire arbeidsvoorwaarden als werknemers die in dienst zijn bij de opdrachtgever. Zo wordt voorkomen dat payrollkrachten worden ingezet om te concurreren op arbeidsvoorwaarden.

Tentoo blijft jou ondersteunen

Ook na 1 januari 2020 blijft Tentoo jou ondersteunen. Werkgevers blijven behoefte houden aan de flexibele inzet van medewerkers en aan het uitbesteden van risico’s en administratieve plichten. Ook zelfstandigen willen blijven ondernemen met behoud van een sociaal vangnet. Tentoo zorgt dat iedereen onbekommerd kan blijven ondernemen. Vragen over de WAB? Bekijk onze FAQ.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »