Nieuwe Wet moet balans brengen in de arbeidsmarkt

12 april 2018

Nieuwe Wet moet balans brengen in de arbeidsmarkt

Huidige wetten en regels staan een soepel werkende arbeidsmarkt in de weg volgens minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Met zijn Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) wil de minister de huidige arbeidsmarkt aanpassen. De wet heeft als doel om meer balans te brengen tussen vaste en flexcontracten. Tentoo zet de maatregelen van de wet uiteen.

 • Het wordt voor werkgevers makkelijker om werknemers te ontslaan. Nu is het enkel mogelijk werknemers te ontslaan als er sprake is van één van de acht ontslaggronden. Met de WAB moet het mogelijk worden werknemers te ontslaan wanneer er sprake is van een optelsom van omstandigheden, de zogenaamde cumulatiegrond. Wanneer deze cumulatiegrond gehanteerd wordt bij ontslag, kan de werknemer wel meer ontslagvergoeding ontvangen.
 • Werknemers krijgen vanaf de indiensttreding recht op een ontslagvergoeding. Deze ontslagvergoeding wordt wel lager bij lange dienstverbanden.
 • Kleine werkgevers kunnen een regeling treffen om de ontslagvergoeding te compenseren als ze hun bedrijf moeten stopzetten wegens pensionering of ziekte.
 • Werkgevers kunnen langere proeftijden gaan hanteren voor vaste contracten. Dit verandert van twee maanden naar vijf maanden.
 • Nu mogen tijdelijke contracten aansluitend voor twee jaar worden aangegaan, maar met de WAB wordt dit verlengd tot drie jaar.
 • Het wordt mogelijk om de pauze tussen een keten tijdelijke contracten per cao te verkorten van zes naar drie maanden als er sprake is van terugkerend tijdelijk werk dat maximaal negen maanden per jaar kan worden gedaan.
 • Er worden maatregelen genomen om verplichte permanente beschikbaarheid van oproepkrachten te voorkomen. Zo moet een werknemer minstens vier dagen van tevoren worden opgeroepen door de werkgever. Ook houden oproepkrachten recht op loon als het werk wordt afgezegd. De termijn van vier dagen kan bij cao worden verkort tot één dag.
 • Vaste contracten moeten makkelijker aangeboden kunnen worden. Een voordelige ww-premie voor de werkgever moet het aantrekkelijker maken voor werkgevers om werknemers vaste contracten aan te bieden.

Minister Koolmees wil het wetsvoorstel vóór de zomer naar de Raad van State sturen, om vervolgens bij de Tweede Kamer in te dienen. Daarom is de wet sinds deze week in internetconsultatie. Dit betekent dat de samenleving wordt geïnformeerd over de wet en dat men kan reageren op het voorstel. Hiermee wordt de kwaliteit van de WAB verbeterd.

Reacties op Wet Arbeidsmarkt in Balans

Tot nu toe wordt door zowel werknemers, werkgevers als vakbonden overwegend ontevreden gereageerd op het wetsvoorstel. Vakbonden zoals FNV en CNV zien niet in hoe de situatie op de arbeidsmarkt zal veranderen en stellen dat de onzekerheid voor werknemers blijft. Wel zijn zij positief over de ww-premie en de nieuwe regeling omtrent ontslagvergoedingen. Ook werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland reageren kritisch op het concept-wetsvoorstel. “Anders dan in het Regeerakkoord aangekondigd, wordt het werkgeverschap hiermee niet aantrekkelijker”, stellen de ondernemersorganisaties. “Alle vormen van tijdelijke arbeid worden duurder en in sectoren die hier afhankelijk van zijn onhanteerbaar. De voorgestelde maatregelen sluiten daarnaast niet aan op de ontwikkeling van de economie en de arbeidsmarkt. In plaats daarvan wordt flex als containerbegrip weggezet (ook vaste banen met wisselende uren gelden als flex) en wordt volledig voorbijgegaan aan het feit dat de toename van het aantal tijdelijke contracten sinds 2003 voor bijna de helft voor rekening komt van jongeren van 15 tot 25 jaar, die vaak maximaal 12 uur per week werken en veelal als bijbaan.”

Tot 7 mei 2018 kan worden gereageerd op het concept-wetsvoorstel via: https://www.internetconsultatie.nl/arbeidsmarkt_in_balans. Tentoo blijft de vorderingen van het wetsvoorstel in de gaten houden en houdt jou via de website en onze nieuwsbrief op de hoogte.

Lees ook:

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »