Ondernemen met één opdrachtgever mag, mits ‘voldoende zelfstandig’

24 mei 2018

Ondernemen met één opdrachtgever mag, mits ‘voldoende zelfstandig’

Een zzp’er die in 2014 bijna alleen voor één van zijn vier opdrachtgevers werkte, is volgens het Gerechtshof Den Haag tóch een ondernemer voor de belasting. En krijgt dus ook de bijbehorende fiscale voordelen.

Het gaat in de zaak om iemand die als zelfstandige werkt aan het draaien en toppen in de paprikateelt. Hij had in 2014 vier verschillende opdrachtgevers. Maar voor zijn omzet was hij voor maar liefst 90% afhankelijk van één van die vier. Om in aanmerking te komen voor de ondernemersaftrek en de mkb-winstvrijstelling moet je minstens drie opdrachtgevers hebben.

De belastinginspecteur en met hem de Rechtbank Den Haag oordeelde mede daarom dat de zzp’er voor de belasting geen ondernemer is. Naast het oordeel dat hij maar één opdrachtgever had, wijst de Belastingdienst er ook op dat de ondernemer niet geïnvesteerd heeft en dat hij geen reclame voor zijn bedrijf heeft gemaakt.

Voldoende zelfstandig

Maar het Haagse hof veegt dit allemaal van tafel. Dat de paprikateler grotendeels afhankelijk is van één opdrachtgever maakt niet uit, omdat hij voldoende zelfstandig is ten opzichte van de opdrachtgever. Hij mocht zelf bepalen hoe vaak hij werkte, hoefde opdrachten niet te aanvaarden en kon ook met vakantie gaan en om die reden opdrachten weigeren.

Dat de zzp’er niet investeerde is volgens het hof niet waar. Hij had namelijk een mobiel, computer en de noodzakelijke kleding en het gereedschap aangeschaft. Bovendien kan een zelfstandige ook best zonder investeringen, blijkt uit eerdere rechtspraak.

Het gebrek aan reclame ziet het hof ook niet als een probleem. De zzp’er had al genoeg werk om fulltime bezig te zijn en hoeft daarom geen reclame te maken voor zijn eigen winkel. Door de uitspraak kan de zzp’er gebruikmaken van de aftrekposten voor ondernemers en hoeft hij dus flink minder belasting te betalen. Hoeveel dat precies scheelt, staat niet in de uitspraak.

Zzp’en zonder zorgen

In deze zaak trok de zzp’er gelukkig aan het langste eind. Maar dat is vaak genoeg niet het geval. Maak jij je als zelfstandig ondernemer zorgen om het minimumaantal opdrachtgevers (of het urencriterium)? Bij Tentoo nemen we deze zorgen graag uit handen. Zo kun je door middel van payroll al vanaf één opdrachtgever werken, hoef je niet te voldoen aan een urencriterium én ben je verzekerd tegen ziekte, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Hiernaast krijg je binnen 7 dagen uitbetaald. Zodat jij kunt doen waar je goed in bent: ondernemen!

Benieuwd of payroll voor freelancers iets voor jou is? Bekijk ons gratis webinar of lees het whitepaper payroll voor zzp. Liever direct contact? Onze freelanceteam zit voor je klaar en is te bereiken via 020 - 238 69 36 of freelancers@tentoo.nl!

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »