Ondernemersjaar 2018: meer zzp’ers, aantal MKB’ers blijft gelijk

08 januari 2019

Ondernemersjaar 2018: meer zzp’ers, aantal MKB’ers blijft gelijk

Het aantal bedrijven in ons land nam in 2018 met 5 procent toe tot 1,9 miljoen. Dit blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. De groei komt vooral door het toenemend aantal zzp’ers.

Dynamiek bij zzp’ers

Het aantal zzp’ers steeg in 2018 met 6 procent tot ruim 983.000. De hoeveelheid parttime zzp’ers groeide met 8 procent nóg sterker; dit waren er op 31 december 2018 meer dan 254.000. De dynamiek onder de zzp’ers is hoog. Het aantal zelfstandigen steeg aan de ene kant sterk (met 168.000), maar er stopten er ook veel (90.000).

Aantal MKB’ers stabiel

Het aantal MKB’ers bleef met ruim 440.000 vrijwel gelijk. Dit zijn de bedrijven met 2 tot 249 medewerkers die fulltime werken (minimaal 15 uur per week). Ons land telde aan het eind van 2018 bovendien 20 grootbedrijven meer (stijging van 2 procent) dan op 1 januari van dat jaar. Onder grootbedrijven vallen ondernemingen met minimaal 250 medewerkers.

Minder faillissementen

Het jaar 2018 telde 3.067 faillissementen; 2 procent minder dan in 2017. Met name in de Zakelijke diensten (-14 procent), Groothandel (-12 procent) en Financiële instellingen (-9 procent) daalde het aantal faillietverklaringen. Groeisectoren waren ‘Energie, water en milieu’ (+12 procent), Bouw (+8 procent) en Gezondheid (+7 procent) en Logistiek (+7 procent).

Kwart niet-Nederlanders

Bijna een kwart van de ondernemers die in 2018 een bedrijf startten, is niet in Nederland geboren. Deze niet in Nederland geboren ondernemers komen voornamelijk uit Turkije, gevolgd door Polen, Suriname, Marokko, Duitsland en China. Gemiddeld waren de starters 36 jaar.

Onbekommerd ondernemen

Tentoo ondersteunt elk type ondernemer. Van zzp’ers en freelancers tot startups, MKB’ers en grootbedrijven. We laten ze onbekommerd ondernemen door te helpen met uitbetalingen en administratieve verplichtingen. Dit doen we met onze diensten ‘Payroll voor freelancers en zzp'ers’, ‘Payroll voor werkgevers’, ‘Salarisadministratie’ en ‘HR-advies’. Hoe kunnen we jou helpen?

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »