Ontslag op staande voet: 6 essentiële tips voor werkgever

26 februari 2019

Ontslag op staande voet: 6 essentiële tips voor werkgever

Iedere maand schrijft onze partner Hendrikx Advocaten een blog met tips en/of informatie voor werkgevers. Deze maand gaan zij in op ontslag op staande voet. Als werkgever hoop je hier niet mee te maken te krijgen. Als dat toch een keer gebeurt, volg dan deze essentiële tips voor werkgevers.

Ontslag op staande voet

Een ontslag op staande voet is de meest ingrijpende wijze waarop een arbeidsovereenkomst kan worden beëindigd. Doordat de gevolgen voor de werknemer zeer ernstig zijn, gelden er zeer strenge regels bij ontslag op staande voet. Hij verliest plotseling zijn baan en daarmee zijn inkomen. Bovendien kan de werknemer in de regel geen aanspraak maken op een WW-uitkering.

Voor ontslag op staande voet gelden de volgende, strenge eisen:

 1. Er moet sprake zijn van een dringende reden;
 2. Het ontslag op staande voet moet onverwijld worden gegeven;
 3. De reden voor het ontslag op staande voet moet onverwijld aan de werknemer worden medegedeeld.

Tips voor de werkgever

Als werkgever is het van belang dat je snel handelt in een situatie waarbij sprake is van ontslag op staande voet. Daarom hebben we zes tips voor de werkgever, namelijk:

 1. Beoordeel of er daadwerkelijk sprake is van een dringende reden en weeg hierbij alle omstandigheden van het geval mee, waaronder de persoonlijke omstandigheden van de werknemer.
 2. Bij twijfel, wees zeer voorzichtig! Overweeg een alternatief ontslag: ontbinding wegens ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer.
 3. Heerst er twijfel, maar betreft het een grensmedewerker (een werknemer die in Nederland werkt, maar net over de grens in Duitsland of België woont), overweeg dan juist eerder een ontslag op staande voet in plaats van een ontbindingsprocedure. Het moeten wenden tot een buitenlandse rechter kan hiermee worden voorkomen.
 4. Valt de keuze op een ontslag op staande voet, ga hier dan zo spoedig mogelijk toe over.
 5. Deel gelijktijdig aan de werknemer de dringende reden mee die aan het ontslag op staande voet ten grondslag ligt. De omschrijving hiervan is essentieel, dus laat je hierbij adviseren.
 6. Is eerst onderzoek naar de dringende reden nodig? Overweeg de werknemer dan te schorsen hangende dit onderzoek, al dan niet met behoud van loon.

Juridische bijstand

In het whitepaper ‘Ontslag op staande voet’ kom je meer te weten over alles wat bij ontslag op staande voet komt kijken. Heb je belang bij juridisch advies? Schakel dan de ervaren arbeidsrechtenadvocaten van Hendrikx Advocaten in.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »