Ontslag tijdens zwangerschap. Mag dat?

02 maart 2020

 Ontslag tijdens zwangerschap. Mag dat?

Bij zwangere werknemers is er sprake van extra ontslagbescherming. Vanaf de eerste dag van de zwangerschap, tot 6 weken na werkhervatting is ontslag niet mogelijk. Toch zijn er enkele uitzonderingen op het opzegverbod. Meer hierover lees je in dit kennisartikel.

Dit kennisartikel is geschreven door Hendrikx Advocaten.

In de volgende situaties is ontslag niet mogelijk:

 • het zwangerschapsverlof*
 • het bevallingsverlof*
 • de eerste 6 weken na het bevallingsverlof*
 • de periode van arbeidsongeschiktheid door zwangerschap of bevalling
 • de eerste 6 weken na deze arbeidsongeschiktheid

* de totale periode van het verlof duurt minimaal zestien weken en begint met het zwangerschapsverlof vier tot zes weken voor de uitgerekende datum. Na de bevalling vangt het bevallingsverlof aan dat tien tot twaalf weken bedraagt.

Uitzonderingen op opzegverbod

De wet kent enkele uitzonderingen op het opzegverbod. Hierdoor is opzegging tijdens zwangerschap in de volgende situaties wél mogelijk:

 • Als jouw onderneming of een hele afdeling binnen de onderneming zijn werkzaamheden beëindigt en er sprake is van een bedrijfssluiting.
 • Wanneer er een dringende reden is die ontslag op staande voet rechtvaardigt (denk bijvoorbeeld aan frauduleus gedrag, diefstal en gewelddadigheid).
 • In geval van faillissement.

Zwangerschap bij aflopen tijdelijk contract

Bij een contract voor bepaalde tijd is het mogelijk dat de arbeidsovereenkomst tijdens de zwangerschap van rechtswege afloopt. Een tijdelijk contract hoeft niet opgezegd te worden en als werkgever heb je dan ook niet te maken met het opzegverbod. Daarbij staat het je als werkgever vrij om de arbeidsovereenkomst van een zwangere werknemer niet te verlengen. Wees er wel van bewust dat zwangerschap niet de reden mag zijn dat je de arbeidsovereenkomst niet verlengt. Dit kan wijzen op zwangerschapsdiscriminatie.

Zwangerschap- en bevallingsuitkering

Gedurende het zwangerschapsverlof en na de bevalling heeft de werknemer recht op respectievelijk een zwangerschapsuitkering en een bevallingsuitkering. Deze dien je als werkgever aan te vragen bij het UWV. Ervan uitgaande dat het loon van de werknemer tijdens het verlof doorbetaalt wordt, komt deze uitkering jou als werkgever toe.

Ziekte van de werknemer tijdens zwangerschap

Normaal gesproken is er bij ziekte van de werknemer sprake van een wettelijke loondoorbetalingsplicht. Dit is echter niet altijd het geval. Indien de werknemer ziek wordt tijdens het zwangerschaps- of bevallingsverlof en de ziekte niet veroorzaakt is door de zwangerschap, valt dit onder het verlof. In dit geval hoef je de werknemer niet het loon door te betalen (bovenop) de zwangerschapsuitkering.

Vragen?

Heb je als werkgever vragen over de ontslagbescherming van zwangere medewerkers? Neem dan contact op met onze juridische partner Hendrikx Advocaten via 0297-250018 of vandenbrink@hendrikxadvocaten.nl. Vergeet niet te vermelden dat je via Tentoo werkt.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »