Maandag 2 maart is my.tentoo vanaf 18.00 tijdelijk niet beschikbaar vanwege onderhoud. 

Onwetendheid over gezondheid zzp’er zorgt voor stijgende premie

05 november 2018

Onwetendheid over gezondheid zzp’er zorgt voor stijgende premie

Belangenbehartiger Zelfstandigen Bouw zendt een waarschuwing uit. Het aantal zelfstandigen dat zich heeft verzekerd van een inkomen bij arbeidsongeschiktheid is de afgelopen jaren fors gedaald. In 2011 was 43% verzekerd, in 2016 nog maar 32%. De oorzaak? De premie blijft maar stijgen. Maar kunnen verzekeraars wel goed vaststellen hoe gezond zelfstandigen zijn?

Het is niet dat de leden van Zelfstandigen Bouw zich niet wilden verzekeren. De premies van een inkomensverzekering bij arbeidsongeschiktheid waren simpelweg te duur geworden, vooral voor werkenden boven de 45 jaar. Voor hen zijn de premies de afgelopen paar jaar de helft duurder geworden.

Schade en slijtage niet te zien

Waarom zijn de premies dan zo hard gestegen en is het aantal verzekerden zo hard afgenomen de afgelopen jaren? Economen grijpen hiervoor graag terug op een artikel van Nobelprijswinnaar George Akerlof over ”Quality Uncertainty”. Aan een tweedehandsauto is bijvoorbeeld niet te zien wat voor schade en slijtage er onder de motorkap zit.

Zo ook in deze situatie. Verzekeringsmaatschappijen kunnen niet goed vaststellen hoe gezond zelfstandigen echt zijn. Verzekeraars rekenen daarom een wat hogere premie. Wanneer zelfstandigen met een goede gezondheid zich tegen deze hogere premie niet meer willen verzekeren, verslechtert de gemiddelde gezondheid van de zelfstandige die zich nog wél wil verzekeren. Verzekeraars verhogen dan de premie weer, waarna er nog meer zelfstandigen afhaken en de gemiddelde gezondheid van de verzekerden weer verder afneemt. Enzovoorts.

Zelfstandigen Bouw verlangt lagere premies van de verzekeraars. Dat is wensdenken, aldus Jasper Lukkezen, hoofdredacteur van ESB en universitair docent aan de Universiteit Utrecht (UU) in het FD: “Verzekeraars concurreren met elkaar en als het goedkoper had gekund, was er heus wel een verzekeraar geweest die het goedkoper had gedaan.”

Markt- of overheidsoplossing

Het is kiezen tussen twee kwaden. Wat is bezwaarlijker: onverzekerden met een slechte gezondheid of verplicht verzekerden met een goede gezondheid? Lukkezen: “Om markten met averse selectie – zo noemen economen dat – weer vlot te trekken, moet óf de verzekeringsmaatschappij meer betrouwbare informatie krijgen over de zelfstandige, bijvoorbeeld over zijn gezondheid en over hoe veilig hij werkt. Met die informatie kan de verzekeraar dan een op maat gesneden premie berekenen. Dit is de marktoplossing. Nadeel: zelfstandigen met een hoog risico zijn in een goed werkende markt niet te verzekeren.”

“Óf de informatie over iemands gezondheid mag er niet meer toe doen. Dat kan alleen maar als alle zelfstandigen zich verplicht moeten verzekeren en de verzekeraar niet naar hun gezondheidssituatie mag vragen. De verzekeraar berekent dan een premie op basis van de gemiddelde kans op arbeidsongeschiktheid van alle zelfstandigen. Dit is de overheidsoplossing. Nadeel: zelfstandigen met een goede gezondheid kunnen er niet voor kiezen zich niet te verzekeren.”

Alternatief: zelfstandig ondernemen met sociaal vangnet

Toch verzekerd willen zijn, zonder te hoge premies te moeten betalen? Wij bieden het alternatief aan via de dienstverlening payroll voor freelancers. Hiermee combineer je namelijk het gemak van werken in loondienst met de vrijheid van het zelfstandig ondernemen. Doordat je bij ons op de loonlijst komt te staan, fungeren wij als juridisch werkgever. Niet alleen nemen wij jouw administratieve verplichtingen over (en word je binnen 7 dagen uitbetaald), maar zorgen wij ook dat je automatisch verzekerd bent voor de WW, ZW en WIA. Tijdelijk geen opdrachten of niet werkzaam wegens ziekte? Geen probleem. Dan kom je als zelfstandige alsnog in aanmerking voor een uitkering.

Contact

Meer weten over onze dienstverlening? Lees de gratis whitepaper: Payroll voor zzp of vraag hier de offerte payroll voor freelancers en zzp'ers aan. Vragen over payroll? Bel ons via 020 - 238 69 36 of mail naar freelancers@tentoo.nl Wij helpen je graag verder!

Bron: FD.nl

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »