Tentoo is op vrijdag 24 mei telefonisch bereikbaar tot 16:00 uur. Onze excuses voor het ongemak.

Oudere mannen parttimen vaker

12 juni 2018

Oudere mannen parttimen vaker

Oudere mannen werken steeds vaker in deeltijd. Dat is een van de uitkomsten van een recent onderzoek van het CPB (Centraal Planbureau). Tot 20 jaar geleden werkte 1 op de 14 mannelijke 60-plussers parttime, tegenwoordig 1 op de 6. Ook payrolling wordt steeds populairder onder ouderen.

De AOW-gerechtigde leeftijd gaat sinds 2013 in stappen omhoog. Mensen worden ouder, blijven langer gezond en kunnen langer werken, is het idee. Maar blijkt dit ook uit de feiten? Het CPB nam de belangrijkste cijfers van de laatste 20 jaar onder de loep. In 2000 traden werknemers gemiddeld op hun 60e jaar uit, anno 2018 ligt de gemiddelde uittredingsleeftijd op 64 jaar. Hoe komt dat?

Door na AOW

Dat steeds meer 60-plussers doorwerken, heeft meerdere oorzaken. Denk aan de stijgende AOW-leeftijd, de afschaffing van diverse vroegpensioenregelingen en het aanscherpen van de voorwaarden voor arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. Waar (oudere) vrouwen van oudsher al veel in deeltijd werkten, geldt dat nu ook steeds meer voor mannen. Opvallend is dat een groeiend percentage mannen ook na de AOW-gerechtigde leeftijd nog doorwerkt. Ook zijn er sinds 2012 opvallend veel oudere werklozen op zoek naar een baan.

Onvervulde wensen

Het aantal parttime werkende ouderen is weliswaar flink toegenomen, maar het aantal ouderen dat graag parttime wíl werken is nog sterker toegenomen. Voor velen blijft die wens dus onvervuld. Vanaf 61 willen werkers graag een ‘grote deeltijdbaan’ (20 tot 32 uur), vanaf 64 jaar willen ze een ‘kleine deeltijdbaan’ (minder dan 12 uur).

Deeltijdpensioen

De parttimewens is het vaakst onvervuld bij werkenden die de AOW-gerechtige leeftijd naderen (60-plussers). Onder de 60 en boven de AOW-gerechtigde leeftijd is er weinig verschil tussen wens en werkelijkheid. Het deeltijdpensioen heeft waarschijnlijk veel oudere werknemers al van hun onvervulde deeltijdwens af geholpen. Het gebruik hiervan is tussen 2012 en 2015 verdubbeld. De verwachting is dat het gebruik van het deeltijdpensioen verder toeneemt als de AOW-gerechtigde leeftijd verder verhoogt.

Payrollen na pensioen

Directeur Paul den Ronden van Tentoo ziet dat ouderen na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd vaker door hun werkgever worden ingezet via payrolling. “In veel gevallen eindigt de arbeidsovereenkomst zodra een werknemer de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Vaak willen bedrijven de ervaring van de oudere werknemer blijven benutten. Andersom wil de werknemer ook vaak nog parttime blijven werken. Payrolling is dan een ideale, flexibele oplossing voor beide partijen.”

Profiteren van sociaal vangnet

“Ouderen ondernemen ook vaker parttime zelfstandig via payrolling”, vervolgt Paul den Ronden. “Dat doen ze onder meer omdat werkgevers de laatste jaren minder snel 60-plussers in dienst nemen. Door te gaan payrollen, blijven deze ouderen gewoon profiteren van het sociale vangnet én ze blijven pensioen opbouwen. Ik verwacht dat dit type payroller de komende jaren aanzienlijk verder groeit.”

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »