Politiek pleit voor inzage loonstrook

07 maart 2019

Politiek pleit voor inzage loonstrook

Als het aan de oppositie ligt, krijgen werknemers inzage in de loonstroken van hun collega’s met een vergelijkbare functie. Oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, SP en 50Plus dienen deze week een wetsvoorstel in waarin dit inzagerecht is opgenomen. De partijen zien dit als één van de oplossingen om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te verkleinen.

In Nederland verdienen vrouwen in het bedrijfsleven 19 procent minder dan mannen, blijkt uit CBS-cijfers over 2016. Binnen de overheid is het verschil 8 procent. Bedrijven zijn wettelijk verplicht om mannen en vrouwen gelijk te belonen voor hetzelfde werk. Dit wordt echter alleen gehandhaafd wanneer een vrouw zelf achterhaalt dat ze minder verdient dan een mannelijke collega en dit vervolgens aankaart bij het College voor de Rechten van de Mens. Het wetsvoorstel moet deze omslachtige route naar gelijkheid vereenvoudigen.

Bewijslast omdraaien

PvdA, GroenLinks, SP en 50Plus willen via het wetsvoorstel de bewijslast voor ongelijke lonen omdraaien. Als het aan de partijen ligt, hoeft een vrouwelijke werknemer straks niet meer zelf het bewijs boven tafel te krijgen. De werkgevers met meer dan 50 medewerkers moeten dan actief aantonen dat ze mannen en vrouwen evenveel betalen voor hetzelfde werk.

Salaris collega’s inzien

Bedrijven moeten straks voor elke functie geanonimiseerde brutolonen aanleveren bij een onafhankelijke instantie, aldus het voorstel. Werknemers krijgen daarbij het recht om de salarissen van collega’s van gelijke functies in te zien. Kritische particulieren en bedrijven vinden dat dit inzagerecht in strijd is met de privacy van werknemers. Initiatiefnemer Lilianne Ploumen (PvdA) bestrijdt dit. Omdat het geldt voor bedrijven met minimaal 50 werknemers én omdat het gaat om geanonimiseerde gegevens, is de privacy volgens haar niet in geding.

‘Transparantie leidt tot tevredenheid’

In Duitsland zijn bedrijven met meer dan 200 medewerkers al verplicht om inzage te bieden in het salaris van collega’s in vergelijkbare functies. Nederland telt enkele bedrijven die het op eigen initiatief doen, zoals consultancybedrijf LCG. Het bedrijf is volledig transparant over de salarissen en baseert de hoogte ervan alleen nog op het aantal jaren relevante werkervaring. De werknemers zijn er tevredener over het salarissysteem dan in de niet-transparante periode, aldus de directie.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »