Tentoo is op vrijdag 24 mei telefonisch bereikbaar tot 16:00 uur. Onze excuses voor het ongemak.

Premiekortingen maken plaats voor loonkostenvoordelen (LKV)

14 november 2017

Premiekortingen maken plaats voor loonkostenvoordelen (LKV)

Voor werkgevers verdwijnen op 1 januari 2018 de premiekortingen voor jongere, oudere en arbeidsgehandicapte werknemers. Hiervoor komen loonkostenvoordelen (LKV) in de plaats. Wat zijn de verschillen en hoe werkt het in de praktijk? Je leest het in dit artikel.

Wat houdt het in en waarom wordt het veranderd?

De huidige premiekortingen zijn bedoeld om het financieel aantrekkelijker te maken voor werkgevers om werknemers uit kwetsbare groepen aan te nemen, zoals ouderen, arbeidsgehandicapten en jongeren. Het voordeel kan namelijk oplopen tot € 7.000 per werknemer per jaar. Kleine werkgevers kunnen hier echter niet altijd optimaal van profiteren. In de praktijk blijkt namelijk dat het bij een loonsom tot zo’n € 70.000 meestal niet mogelijk is om de volledige premiekorting te benutten, aangezien de premies werknemersverzekeringen die je moet afdragen dan lager uitvallen dan de premiekorting. Door invoer van de loonkostenvoordelen (LKV) kunnen kleine ondernemers wel de volledige tegemoetkoming krijgen. Onderstaande tabel geeft de veranderingen in de tegemoetkomingen weer:

 

Werknemers waarvoor tegemoetkomingen gelden

Premiekorting (korting op premie werkgeversverzekeringen WIA/WAO en WW)

Loonkostenvoordeel

Ouderen (56+)

€ 7.000

€ 6.000

Arbeidsgehandicapten

€ 7.000

€ 6.000

Herplaatsten

€ 7.000

€ 6.000

Werknemers onder banenafspraak

€ 2.000

€ 2.000

 
Overige verschillen tussen huidige premiekortingen en LKV

 • De huidige mobiliteitsbonus mag met 5 jaar terugwerkende kracht worden toegepast. Dit kan via een correctiebericht op de ingediende loonaangifte. Wanneer een medewerker achteraf een doelgroepverklaring LKV ontvangt, kan dit nog worden toegepast. De terugwerkende kracht mogelijkheid is niet opgenomen in de nieuwe regeling.
 • Wanneer een werkgever aanspraak heeft, berekent het UWV het loonkostenvoordeel. De Belastingdienst betaalt dit vervolgens na afloop van het kalenderjaar uit. Het bedrag over 2018 zal in juni 2019 worden uitbetaald. Premiekortingen konden altijd direct bij de loonaangifte worden verrekend.
 • De korting over de werkgeverspremies voor jongeren verdwijnt vanaf 1 januari 2018. Daarom was het sinds 2016 al niet meer mogelijk om te starten met het gebruik van de premiekorting jongeren.

Verzoek, berekening en uitbetaling LKV

1. Geen klant van Tentoo
Allereerst moet de werknemer een doelgroepverklaring LKV aanvragen bij het UWV of bij de gemeente. Vervolgens dient de werkgever het verzoek voor een LKV in via de aangifte loonheffingen. Pas als de kopie doelgroepverklaring LKV is ontvangen, kan in de loonaangifte de indicatie voor de premiekorting loonkostenvoordeel op “ ja” gezet worden.  Als de werkgever en de werknemer aan alle voorwaarden voldoen, dan mag het met LKV vanaf het begin van de dienstbetrekking maximaal voor 1 jaar voor de werknemer aangevraagd worden. Bij goedkeuring berekent het UWV het LKV. De Belastingdienst betaalt dit bedrag na afloop van het kalenderjaar uit.

2. Klant van Tentoo
Bij Tentoo kunnen wij het LKV toepassen bij de aangifte loonheffingen. Wij moeten hiervoor wel een doelgroepverklaring LKV van de werknemer in de administratie hebben. Dit kan op twee manieren: (1) De werknemer vraagt de doelgroepverklaring zelf aan bij het UVW of de gemeente. (2) De werknemer vult een machtiging in. Op deze manier wordt de doelgroepverklaring rechtstreeks naar Tentoo verstuurd. 

Meer informatie

Vragen n.a.v. van dit artikel? Onze collega's staan je graag te woord via 020 420 20 70 en info@tentoo.nl.

Extra

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »