Werkzaam in een risicosector: grotere kans op inspecties door Inspectie SZW

14 mei 2019

Werkzaam in een risicosector: grotere kans op inspecties door Inspectie SZW

De Inspectie SZW voert op dit moment met name inspecties uit bij bedrijven in risicobranches. Niet alleen klachten en meldingen over arbeidsomstandigheden en arbeidsongevallen zijn redenen voor inspecties. Ben jij voorbereid op controles? En heb je al de juiste maatregelen doorgevoerd binnen je organisatie?

In 2012 is de Inspectie SZW ontstaan door de samenvoeging van de Arbeidsinspectie, de Inspectie Werk en Inkomen en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst. De Inspectie SZW controleert of werkgevers en werknemers zich aan de wetten en besluiten op het gebied van arbeid houden. Het draait daarbij om gezond, veilig en eerlijk werk. Tijdens inspecties wordt onder andere gekeken naar risico’s voor de veiligheid of gezondheid van werknemers, te lange werktijden, betaling onder het minimumloon, arbeidsmarktfraude en geen of lage naleving van de wetgeving in het algemeen.

De Inspectie SZW

Inspecties door de Inspectie SZW vinden met name plaats bij branches waar arbeidsmarktfraude of grote risico’s voor veiligheid en gezondheid van de werknemers worden verwacht. De kans dat de Inspectie SZW voor een controle langskomt is daardoor groter als er sprake is van een risicosector, of risicovolle arbeidsomstandigheden. Om te verduidelijken in welke sectoren de inspectie op welke arbeidsrisico’s controleert, zijn sectorprogramma’s opgesteld. Voorbeelden hiervan zijn sectorprogramma’s voor asbestverwijdering, zorg en welzijn en uitzendbureaus.

Naast deze programma’s werkt de Inspectie SZW ook met thematische programma’s, die specifiek op één thema gericht zijn. Hierbij kun je denken aan gevaarlijke stoffen, psychische problematiek, schijnconstructies en cao-naleving. Een programma bestaat uit een serie van activiteiten waarin een thema of sector centraal staat.

Inspecties in 2019

Dit jaar krijgen onder andere de horeca, de schoonmaak- en uitzendbranche te maken met extra controles. De horeca is bijvoorbeeld een sector met grote arbeidsrisico’s, zoals illegale tewerkstelling, onderbetaling en overtreding van werk- en rusttijden. Bij de schoonmaaksector ziet de Inspectie SZW onder meer risico’s voor onderbetaling, uitkeringsfraude en arbeidsuitbuiting. De aanpak hiervan is gericht op handhaving, bewustwording en gedragsverandering.

Maatregelen op orde

Als werkgever kun je zelf controleren of het beleid en de werkwijze van je organisatie in orde zijn. Daarvoor is zelfinspectie.nl in het leven geroepen. Door de checklist af te werken, kijk je door de ogen van een inspecteur naar de stand van zaken in je bedrijf. Aan de hand hiervan krijg je direct informatie over te nemen maatregelen en een actieplan.

Uiteraard helpt Tentoo je graag op weg bij vraagstukken omtrent eerlijke, gezonde en veilige werkomstandigheden. Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan contact op met onze HR-adviseurs.

Ook interessant: Heb jij al een RI&E? Zo nee, dan riskeer je een boete

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre