Spanning op arbeidsmarkt bereikt nieuw hoogtepunt

15 augustus 2019

Spanning op arbeidsmarkt bereikt nieuw hoogtepunt

De spanning op de arbeidsmarkt heeft een nieuw hoogtepunt bereikt. Het aantal openstaande vacatures is in het tweede kwartaal van dit jaar met 6.000 toegenomen tot 284.000. Er zijn nu bijna net zoveel vacatures als werklozen.

De Nederlandse arbeidsmarkt telt gemiddeld 93 vacatures per 100 werklozen, blijkt uit cijfers van het CBS. In het eerste kwartaal waren dat nog 88 vacatures per 100 werklozen. Ook het aantal banen is het afgelopen kwartaal verder gestegen.

Nieuwe recordstand

Al 6 jaar lang neemt het aantal openstaande vacatures elk kwartaal toe. Eind juni 2019 stond het aantal openstaande vacatures op de recordstand van 284.000. Dat zijn er driemaal zoveel als op het dieptepunt in 2013.

Meeste vacatures in de handel

De meeste vacatures staan open in de handel (56.000), de zakelijke dienstverlening (47.000) en de zorg (38.000). In de zorg nam het aantal vacatures in het tweede kwartaal het meest toe, met 3.000. Ook in de zakelijke dienstverlening en het openbaar bestuur steeg het aantal vacatures duidelijk.

Vacaturegraad op recordhoogte

De vacaturegraad – het aantal vacatures per duizend banen van werknemers – is al jaren het hoogst in de bedrijfstak ‘Informatie en communicatie’. Eind juni telde deze bedrijfstak 65 vacatures op duizend werknemersbanen, drie minder dan aan het einde van het eerste kwartaal. Hierna volgen de horeca (58) en de bouwnijverheid (57). In deze bedrijfstakken is het gebrek aan werknemers het nijpendst. Ondanks het recordaantal vacatures in het onderwijs is de vacaturegraad in deze bedrijfstak het laagst, met 18 vacatures per duizend werknemersbanen.

Bedrijven ervaren personeelstekort

Een kwart van de bedrijven ervaart belemmeringen bij het uitoefenen van de bedrijfsactiviteiten door een tekort aan arbeidskrachten. De afgelopen maanden maakten ondernemers in de zakelijke dienstverlening hier het meest melding van. Het ondernemersvertrouwen - de stemmingsindicator van ondernemend Nederland - daalde licht naar 10,6. Ondanks deze daling is het sentiment onder ondernemers positief.

Kansen vergroten

Heb jij ook last van de krapte op de arbeidsmarkt? Onze HR-adviseurs hebben al veel ondernemers geholpen om hun kansen op het binnenhalen van goed personeel te vergroten. Lees meer over de mogelijkheden of vraag hieronder direct een adviesgesprek aan.

Ja, ik wil een vrijblijvend adviesgesprek

Vul hier uw volledige naam in

Invalid Input

Vul hier uw geldig telefoonnummer in

U heeft een ongeldig e-mailadres ingevoerd

De informatie wordt niet opgeslagen en alleen gebruikt voor het eerste contact.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »