020 - 420 20 70

Startende zzp'er maakt zich zorgen over Wet DBA

11 januari 2017

Startende zzp'er maakt zich zorgen over Wet DBA

Zzp'ers zijn minder tevreden over het zelfstandig ondernemerschap. Reden hiervoor is de nog altijd heersende onduidelijkheid rondom de Wet DBA. Vooral startende zzp'ers maken zich zorgen over hun financiële zekerheid, blijkt uit onderzoek van GfK onder 689 zzp’ers.

De Wet DBA moest schijnzelfstandigheid onder zzp’ers bestrijden. Te veel reguliere banen zouden worden ingevuld door zzp’ers die feitelijk geen ondernemer zijn. In de praktijk bleek dat echte zzp’ers ook de dupe werden van de wet. Opdrachten werden door opdrachtgevers uit- en afgesteld om boetes en naheffingen te voorkomen.

Minder tevredenheid, meer zorgen

Volgens het onderzoek leidt de Wet DBA ertoe dat zzp'ers minder tevreden zijn over het ondernemerschap. Dit geldt vooral voor startende zzp’ers. In het vierde kwartaal van 2016 zegt 58 procent van hen tevreden te zijn, wat een daling van 17 procent is ten opzichte van het derde kwartaal.

Naast een daling in tevredenheid, zijn meer starters ongerust over hun financiële zekerheid. In het derde kwartaal betrof dit percentage nog 42 procent, het kwartaal daarop 57 procent. Ook het binnenhalen voldoende opdrachten wordt niet als vanzelfsprekend beschouwd. Zo’n 36 procent van de startende zzp’ers geeft aan zich hier zorgen over te maken. In het derde kwartaal was dit nog 21 procent.

Woud van wetten en regelgeving

Zzp’ers en opdrachtgevers hoeven voorlopig geen helderheid te verwachten rondom de Wet DBA. De handhaving van de wet is namelijk uitgesteld tot 1 januari 2018. Voor veel startende zzp’ers heeft het uitstel niet tot een geruststelling geleid: veel starters zijn nog steeds bang geconfronteerd te worden met een woud van wetten en regelgeving. Niet iedereen laat zich van de wijs brengen: zo’n 41 procent geeft aan zich niet te laten beïnvloeden door de wet. In het derde kwartaal lag dit percentage rond 49 procent.

Meer informatie?

Benieuwd wat de modelovereenkomsten van de Wet DBA voor jou als zzp’er of opdrachtgever betekenen? Bekijk dan de informatiepagina of download onze gratis whitepaper over de Wet DBA.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »