Tweederde van de Nederlanders wordt flexwerker of zzp’er

31 augustus 2018

Tweederde van de Nederlanders wordt flexwerker of zzp’er

Tweederde van de Nederlanders werkt in de toekomst via een flexcontract of als zzp’er. Dat voorspelt arbeidsmarktdeskundige Ben Rogmans. Het vaste contract is momenteel door de opbloeiende economie weer in opkomst, maar op termijn flexibiliseert Nederland volop verder.

Ben Rogmans is voormalig hoofdredacteur van carrièreplatform Intermediair en schrijver van het boek ‘Geen paniek, maar ook jouw baan gaat eraan’. De website Zipconomy nam een duik in de visie van Rogmans. De arbeidsmarktdeskundige geeft aan dat het nog wel even duurt tot het flexibele werk de overhand heeft, maar noemt een verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt onontkoombaar. Een positieve ontwikkeling, aldus Rogmans.

Meer en betere banen

Werkgevers krijgen door specialisatie, ‘ontbundeling’ van werkzaamheden, en mondiale concurrentie steeds meer behoefte aan flexibiliteit. Tegelijkertijd zet de opkomst van automatisering, robotisering en kunstmatige intelligentie verder door. Daardoor doen we met z’n allen over pakweg 10 jaar ander werk dan nu. De arbeidsmarkt gaat flink veranderen. Veel banen gaan volgens Rogmans verdwijnen, maar daar komen meer en betere banen voor terug.

Om die grotere hoeveelheid banen te kunnen invullen, moet het werk flexibeler georganiseerd zijn. Paniek bij politiek en werknemers is volgens Rogmans totaal niet nodig. Hij noemt Denemarken als voorbeeld. “Een land met ongeveer nul ontslagbescherming en maximale flexibiliteit, waar werknemers een van de hoogste uurlonen van Europa krijgen. Ze zijn de afgelopen jaren ook nog eens sneller gestegen.”

Nieuwe arbeidsmodellen

Wetten en regels die de flexibilisering moeten tegengaan, zijn volgens Rogmans gedoemd te mislukken. Hij pleit voor nieuwe arbeidsmodellen waarin flexibiliteit wordt gecombineerd met extra zekerheid voor flexwerkers. Bij zekerheid denkt hij dan aan een verplichting voor alle werknemers om op een minimaal niveau iets op te bouwen voor werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, ziekte en pensioen. Werkgevers moeten daar dan aan bijdragen.

Bron: Zipconomy

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »