Uitbreiding geboorteverlof per 1 juli

30 juni 2020

Uitbreiding geboorteverlof per 1 juli

Het geboorteverlof voor partners breidt per 1 juli 2020 uit. Dit is onderdeel van de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG), die in 2019 in werking trad. Partners kunnen door de uitbreiding 5 weken langer verlof opnemen.

Tot 2019 hadden medewerkers recht op 2 dagen verlof na de bevalling de partner. De WIEG is begin 2019 ingevoerd om de zorg- en werktaken tussen beide ouders eerlijker te kunnen verdelen. Sindsdien kunnen de vaders (of vrouwelijke partners van de moeder) eenmaal het aantal werkuren per week opnemen. Bij een reguliere 40-urige werkweek komt dat dus neer op 40 verlofuren. De werkgever betaalt dat loon dan door. Deze dagen moeten wel binnen 4 weken na de bevalling worden opgenomen.

Uibreiding met 5 weken

Per 1 juli 2020 breidt deze regeling verder uit. Zodra de werkweek aan verlofdagen is opgenomen, kunnen partners nog eens 5 weken extra verlof opnemen. Dit betaalt het UWV (dus niet de werkgever) uit in de vorm van een uitkering van 70 procent van het salaris. De werkgever vraagt deze uitkering aan bij het UWV. Dit aanvullende verlof moet binnen 6 maanden na de geboorte van het kind worden opgenomen. Dit mag in één keer, maar ook verspreid over die 6 maanden. Het moet wel in hele weken worden opgenomen.

Weinig mannen gaan minder werken

De verwachting is niet dat mannen nu massaal verlof gaan opnemen. Dit zegt onderzoeker Emiel Maliepaard van Atria in gesprek met NU.nl. Hij verwacht dat slechts 9 procent van de mannen korter gaat werken. Dat komt omdat het een tijd duurt voor de normen en waarden veranderen en mannen en vrouwen daadwerkelijk de werk- en zorgtaken eerlijker gaan verdelen.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »