Ruim 97.000 NOW-aanvragen in eerste twee weken

21 april 2020

Ruim 97.000 NOW-aanvragen in eerste twee weken

In twee weken tijd zijn er bij het UWV 97.000 aanvragen binnengekomen voor de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Inmiddels heeft het UWV ruim 1,5 miljard euro overgemaakt aan 81.000 werkgevers. Samen hebben zij ruim 1,3 miljoen werknemers in dienst.

Met de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging ten behoeve van behoud van Werkgelegenheid (NOW) hoopt de overheid dat zoveel mogelijk mensen hun baan kunnen behouden, zelfs als er door de coronacrisis tijdelijk geen werk voor hen is. De NOW vervangt de werktijdverkorting (WTV) die wordt ingetrokken. Werkgevers kunnen met de nieuwe regeling een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming in de loonkosten.

Duizenden aanvragen per dag

Werkgevers kunnen sinds maandag 6 april een aanvraag voor de NOW indienen bij UWV. Na één week waren er zo’n 79.000 aanvragen binnen. In de tweede week zijn daar nog zo’n 18.000 aanvragen bijgekomen. De drukte van de eerste week is daarmee voorbij, maar nog steeds komen er duizenden aanvragen per dag binnen. Werkgevers hebben in principe nog tot eind mei de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.

Inmiddels zijn bijna 81.000 aanvragen gehonoreerd en is in totaal ruim 1,5 miljard euro overgemaakt. Het gaat bij al deze betalingen om de eerste termijn van het berekende voorschot. Deze werkgevers ontvangen later dus nog twee termijnen. UWV zet alles op alles om ervoor te zorgen dat de meeste werkgevers geld hebben op het moment dat de salarissen voor april betaald moeten worden.

In aanmerking voor NOW-regeling

Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van drie maanden, komen in aanmerking voor een tegemoetkoming. Op voorwaarde dat ze hun personeel gewoon doorbetalen. De regeling betreft de loonkosten voor de maanden maart tot en met mei. De tegemoetkoming is maximaal 90 procent bij een omzetverlies van 100 procent en evenredig minder bij een lager omzetverlies. Met behulp van de regeling kunnen werkgevers werknemers met een vast én flexibel contract in dienst houden en doorbetalen. Ook oproepkrachten vallen hieronder. DGA’s, ondernemers en eigenaren worden ook niet in de regeling meegenomen. Directeuren van bv’s wel, mits ze onder de werknemersverzekeringen vallen en daar premie voor wordt ingehouden op het loon.

Niet voor iedereen de oplossing

Toch blijkt niet iedereen geholpen. Tot nu toe zijn zo’n 4000 aanvragen afgewezen omdat ze niet voldoen aan de gestelde voorwaarden. Bijvoorbeeld omdat er geen sprake van loonsom in januari is. De NOW biedt daarnaast niet voor alle ondernemers een adequate oplossing, zoals voor werkgevers die te maken hebben met seizoenspieken of werkgevers die pas net begonnen zijn.  

Bestuursvoorzitter UWV Fred Paling: ‘Dat zien wij ook. Het is een eenvoudige, generieke regeling die niet in elke situatie voorziet. Voor de ondernemers die het betreft is dat heel vervelend. Hierover vindt overleg plaats met het ministerie, maar zeker is dat niet voor elke specifieke situatie een oplossing zal kunnen worden gevonden.’

Aanvraag indienen voor NOW-regeling

De NOW-aanvraag verloopt via het UWV. Voor de aanvraag is geen eHerkenning of andere vorm van authenticatie en autorisatie nodig. Aanvragen doe je met je loonheffingsnummer. Op fraude wordt gecontroleerd. De Belastingdienst roept tevens op om snel de aangifte loonheffing op te sturen als je dat nog niet gedaan hebt. Het UWV heeft die gegevens nodig bij de verwerking van de NOW-aanvraag. Als het nodig is, kun je uitstel van betaling krijgen.

Let op: we spreken hier over de NOW-aanvraag voor je eigen personeel. Tentoo heeft ook een regeling opgezet om de loonkosten van je flexkrachten te compenseren. Hierover hebben wij vrijdag 3 april al onze klanten per e-mail geïnformeerd.

Ondernemersvragen omtrent coronacrisis

Het coronavirus heeft ons land grotendeels stilgelegd. Dit heeft een enorme impact op werkend Nederland. Veel bedrijven zien hun omzet keihard teruglopen en zetten noodgedwongen minder medewerkers in. Waar moet je rekening mee houden? We hebben de meestgestelde vragen en een overzicht met de belangrijkste overheidsregelingen voor ondernemers op een rij gezet: Coronacrisis: waar moet je rekening mee houden?

Bron: UWV, 17 april 2020

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »