UWV: Schaf vandaag nog eHerkenning aan

27 november 2019

UWV: Schaf vandaag nog eHerkenning aan

Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) slaat alarm over het geringe aantal werkgevers dat eHerkenning gebruikt. Dit terwijl het UWV vanaf 1 november 2019 werkgevers verplicht hun zaken via deze beveiligde inlogmethode te regelen op het werkgeversportaal van het UWV.

Op dit moment heeft slechts 18,6% van de werkgevers al een keer met eHerkenning ingelogd. Dit kan grote gevolgen hebben voor werknemers die voor de verstrekking van hun uitkering afhankelijk zijn van de meldingen van werkgevers. Dit wil het UWV voorkomen. Daarom wordt de oude inlogmethode in fases ‘dichtgezet’.

Oude inlogmethode niet meer mogelijk

Het UWV is gestart met het dichtzetten van de accounts van bedrijven die de afgelopen periode al een keer zijn ingelogd via eHerkenning, vervolgens accounts waarop al meer dan twee jaar niet is ingelogd en daarna achtereenvolgend kleine werkgevers, middelgrote werkgevers, intermediairs, eenmanszaken en grote werkgevers. Zo kan de overstap gecontroleerd verlopen en wordt zoveel mogelijk voorkomen dat werkgevers straks tijdelijk meldingen op papier moeten doen.

Nieuwe DigiD voor bedrijven

Het systeem eHerkenning wordt beschouwd als de opvolger van 'DigiD voor bedrijven'. Het is feitelijk ook een soort zakelijke DigiD: waar burgers privé DigiD gebruiken om veilig in te loggen bij overheidsinstanties, doen bedrijven dat via eHerkenning. Met deze online methode voor ondernemers kun je met één persoonlijke inlogsleutel veilig inloggen op websites van de overheid en gebruikmaken van haar diensten, zoals het aanvragen van een subsidie of een vergunning.

Aanvragen kost tijd

Er zijn in Nederland een aantal leveranciers van eHerkenning die door de overheid zijn erkend. eHerkenning is niet gratis en de prijzen en exact geleverde diensten zijn per leverancier anders. Normaal gesproken, als de aanvraag juist en volledig is ingediend, duurt het verwerken van een aanvraag voor eHerkenning tussen de 1 en 5 dagen. De doorloop tijd is nu langer, omdat het UWV is gestart met het dichtzetten van de oude inlogmethodes en er steeds meer bedrijven eHerkenning aanvragen. Er zijn verschillende betrouwbaarheidsniveau’s binnen eHerkenning. Om gebruik te kunnen maken van de meeste diensten in het werkgeversportaal moet je over niveau EH3 of EH4 beschikken.

Uiteindelijk kan je met eHerkenning in het werkgeversportaal:

 • melden en inzien verzuimgegevens Ziektewet en WAZO;
 • inzien uitkeringsgegevens Ziektewet en WAZO;
 • inzien financiële gegevens voor eigenrisicodragers WGA en WW;
 • inzien re-integratiegegevens voor eigenrisicodragers WW;
 • aanleveren en inzien re-integratiegegevens WIA;
 • indienen ontslagaanvraag;
 • banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten;
 • controle eigenrisicodragers;
 • bezwaar maken.

Leveranciers van eHerkenning

Bedrijven en werknemers die al eHerkenning op betrouwbaarheidsniveau EH3 of EH4 hebben, hebben ook machtigingen nodig voor de diensten binnen het werkgeversportaal. Die machtigingen kun je aanvragen bij jouw leverancier van eHerkenning. In Nederland zijn op dit moment 6 leveranciers van eHerkenning actief. Vanuit Tentoo adviseren wij KPN als afnemer. Je vindt een overzicht van de leveranciers op de website van eHerkenning.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »