Vanaf november eHerkenning verplicht voor werkgevers

25 juni 2019

Vanaf november eHerkenning verplicht voor werkgevers

Met ingang van 1 november 2019 kan niet meer zonder eHerkenning worden ingelogd op het werkgeversportaal van UWV. Die datum lijkt nog ver weg, maar het aanvragen van eHerkenning kost tijd en voorbereiding, zo waarschuwt het UWV.

Het systeem eHerkenning wordt beschouwd als de opvolger van 'DigiD voor bedrijven'. Het is feitelijk ook een soort zakelijke DigiD: waar burgers privé DigiD gebruiken om veilig in te loggen bij overheidsinstanties, doen bedrijven dat via eHerkenning. Met deze online methode voor ondernemers kun je met één persoonlijke inlegsleutel veilig inloggen op websites van de overheid en gebruikmaken van haar diensten, zoals het aanvragen van een subsidie of een vergunning.

Inlog met UWV-account vervalt

Je kunt inmiddels bij meer dan 400 (overheids)instellingen inloggen met eHerkenning. Momenteel is het bij het UWV nog mogelijk om op twee manieren in te loggen op het werkgeversportaal: met je UWV-account en met eHerkenning. Vanaf 1 november vervalt de inlog met de UWV-account en kan alleen nog met eHerkenning worden ingelogd.

Aanvragen kost tijd

Er zijn in Nederland een aantal leveranciers van eHerkenning die door de overheid zijn erkend. eHerkenning is niet gratis en de prijzen en exact geleverde diensten zijn per leverancier anders. Normaal gesproken, als de aanvraag juist en volledig is ingediend, duurt het verwerken van een aanvraag voor eHerkenning tussen de 1 en 5 dagen. Er zijn verschillende betrouwbaarheidsniveau’s binnen eHerkenning. Om gebruik te kunnen maken van de meeste diensten in het werkgeversportaal moet je over niveau EH3 of EH4 beschikken.

Geen ontslagaanvragen mogelijk

Zodra de eHerkenning is toegekend, vervallen alle machtigingen voor het werkgeversportaal via het UWV-account. Dat betekent dat voor alle werknemers opnieuw een machtiging binnen eHerkenning moet worden aangevraagd. Dat is waar de meeste tijd in gaat zitten. Daarom kiezen veel mensen er voor de aanvraag uit te stellen. Maar als zij de aanvraag niet voor 1 november doen, kunnen zij bijvoorbeeld geen ontslagaanvragen meer doen.

Uiteindelijk kan je met eHerkenning in het werkgeversportaal:

 • melden en inzien verzuimgegevens Ziektewet en WAZO;
 • inzien uitkeringsgegevens Ziektewet en WAZO;
 • inzien financiële gegevens voor eigenrisicodragers WGA en WW;
 • inzien re-integratiegegevens voor eigenrisicodragers WW;
 • aanleveren en inzien re-integratiegegevens WIA;
 • indienen ontslagaanvraag;
 • banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten;
 • controle eigenrisicodragers;
 • bezwaar maken.

Leveranciers van eHerkenning

Bedrijven en werknemers die al eHerkenning op betrouwbaarheidsniveau EH3 of EH4 hebben, hebben ook machtigingen nodig voor de diensten binnen het werkgeversportaal. Die machtigingen kun je aanvragen bij jouw leverancier van eHerkenning. In Nederland zijn op dit moment 6 leveranciers van eHerkenning actief. Vanuit Tentoo adviseren wij KPN als afnemer. Je vindt een overzicht van de leveranciers op de website van eHerkenning.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »