020 - 420 20 70

Wapen je tegen de groeiende krapte op de arbeidsmarkt

26 juni 2018

Wapen je tegen de groeiende krapte op de arbeidsmarkt

De krapte op de arbeidsmarkt treft steeds meer branches. In 2018 ontstaan naar verwachting meer dan 1 miljoen vacatures, waarvan een groeiend deel moeilijk te vervullen is. Dit blijkt uit onderzoek van het UWV. Goed nieuws: je kunt je als bedrijf in belangrijke mate wapenen tegen de arbeidsmarktkrapte.

Softwareontwikkelaars, timmermannen, vrachtwagenchauffeurs; deze mensen zijn al jaren lastig te vinden. De afgelopen tijd zijn daar echter veel nieuwe beroepsgroepen bijgekomen. Dit varieert van verpleegkundigen, hoveniers en koks tot schoonmakers, accountants en klantcontactmedewerkers. Deze lijst met beroepen neemt alleen maar verder toe, voorspelt Manager HR Noortje Hendrikx van Tentoo.

Personeel vinden en binden

De economie in Nederland blijft voorlopig harder groeien dan het aantal werkenden, zegt Hendrikx. “Dat betekent dat steeds meer bedrijven lastiger aan goed personeel kunnen komen. Wij zien dat ook terug in de adviesaanvragen die we van ondernemers krijgen. Veel bedrijven worstelen ermee hoe ze personeel kunnen vinden en binden. Soms staan ze na het doorvoeren van een paar kleine verbeteringen al een stuk sterker.”

24 oplossingen

Het UWV stelde een lijst op met 24 oplossingen (pdf) die bedrijven kunnen inzetten om moeilijk vervulbare vacatures tóch te vervullen. Ondernemers die deze tips opvolgen, kunnen hun positie in de talentenjacht behoorlijk versterken, zegt Hendrikx. “Het werpt zijn vruchten af als je inzet op het slim positioneren van je bedrijf en het optimaal afstemmen van jouw vacatures op de mensen die je zoekt. De mensen zijn er, ze hebben alleen meer keuze. Dus moet je zorgen dat ze voor jóu kiezen. En daar zijn allerlei tools voor.”

“Het is minstens zo belangrijk dat je zorgt dat personeel graag voor je wil blijven werken”, vervolgt Hendrikx. “Het is zonde van alle inspanningen als nieuwe medewerkers die je met veel moeite hebt binnengehaald, zo via de achterdeur weer weglopen.”

Maatwerk loont

Hendrikx ziet dat de bedrijven die het meest succesvol zijn met het vinden en binden van personeel, vaak meerdere HR-tools inzetten die specifiek op hun bedrijf zijn afgestemd. “Ieder bedrijf is uniek en dat vraagt om een unieke aanpak. Benut de USP’s van jóuw bedrijf en blijf zo dicht mogelijk bij je eigen bedrijfsidentiteit. Het kan lastig zijn om die aanpak zelf te bepalen, maar met een klein beetje hulp beschik je over een plan-op-maat dat zich terugbetaalt.”

Advies

Tentoo adviseert jaarlijks honderden bedrijven op HR-gebied. Heb jij behoefte aan een plan-op-maat zodat je sterker staat in het vinden en binden van personeel? Neem contact met ons op!

 1. Ja, neem met mij contact op!

 2. Stel je vraag
  Vul hier alsjeblieft je vraag in.
 3. Voor- en achternaam
  Vul hier alsjeblieft je naam in.
 4. E-mail
  Vul hier alsjeblieft je e-mailadres in.
 5. Telefoon
  Vul hier alsjeblieft je telefoonnummer in.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
Onbekommerd ondernemen

Onbekommerd ondernemen

Ervaren ondernemer of sta je in de startblokken? Met onze gratis whitepapers informeren wij je over alle randzaken van het ondernemerschap. Zo kom jij dit jaar beslagen ten ijs!

Open whitepapers

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »