Werken aan het betere werk

16 januari 2020

Werken aan het betere werk

Nieuwe technologie, flexibilisering en intensivering van de arbeidsmarkt kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor wie in de toekomst nog werk heeft én voor de kwaliteit van dit werk. Daarom moet er een andere focus komen op ‘goed werk’. Daarvoor pleit de wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).

De WRR ervoor dat bedrijven, instellingen, sociale partners en de overheid ‘goed werk voor iedereen’ vanaf nu te zien als belangrijke maatschappelijke opdracht. Goed werk is essentieel voor de brede welvaart: voor de kwaliteit van leven van individuen, voor de economie en voor de samenleving als geheel. Maar hoe komen we tot ‘beter werk’? Dat vertelt WRR in het adviesrapport ‘Het betere werk’.

Drie trends

De WRR geeft enkele concrete aanbevelingen om de kwaliteit van werk te verbeteren. Die aanbevelingen vallen binnen drie trends:

 • Grip op geld. Door een betaalde baan ontstaat financiële zekerheid, zo wordt gesteld in het rapport.
 • Grip op het werk. Een baan geeft volgens de WRR een zekere vrijheid.
 • Grip op het leven. Door te werken is er naast de betaalde baan voldoende tijd voor het privéleven van de werknemer.

Aanbevelingen

Binnen deze drie trends geeft de WRR de volgende aanbevelingen:

Grip op geld

 • Voorkom oneerlijke concurrentie tussen werkenden met verschillende contractvormen.
 • Ontwikkel een stelsel van contract-neutrale basisverzekeringen en voorzieningen voor alle burgers, een stelstel dat past bij de nieuwe wereld van werk.
 • Vernieuw het actief arbeidsmarktbeleid, besteed meer aandacht aan persoonlijke begeleiding.
 • Geef mensen met een uitkering en weinig kans op de arbeidsmarkt een ‘basisbaan’.

Grip op het werk

 • Ontwikkel een programmatische aanpak voor goed werkgeverschap binnen bedrijven en instellingen.
 • Versterk de positie van werkenden binnen arbeidsorganisaties.

Grip op het leven

Schep meer mogelijkheden om mensen de keuze te laten hoeveel uren ze willen werken. Dit kan onder andere door goede kinderopvang en ouderenzorg te bieden en meer werken makkelijk afdwingbaar te maken.

Zorg voor langdurige, collectief betaalde verlofregelingen voor zorg en geef meer zeggenschap over arbeidstijden.

Hoé werken we?

WRR-onderzoeker Monique Kremer zegt in het AD dat de focus jarenlang lag op méér werken, maar die focus moet anders worden ingesteld. “Meer mensen moesten een baan vinden en iedereen moest meer uren maken. Maar verschillende factoren hebben de arbeidsmarkt zo veranderd, dat we na moeten denken over hóe we eigenlijk werken.”

Godfried Engbersen vult zijn collega-onderzoeker aan: ”Het werk wat we doen geeft ons een doel in het leven en helpt onze identiteit vormen. Werk geeft ons sociale aansluiting. Heb je geen werk, dan mis je voor een groot deel contact met de gemeenschap. Geen werk kunnen vinden is dus niet alleen vervelend omdat je geen salaris krijgt, maar ook omdat je zonder baan in een sociaal isolement kan komen.”

Op naar de basisbaan

Volgens de onderzoekers sluit de basisbaan beter aan dan de huidige bijstandsuitkering. Kremer: ”Dat is iets anders dan de Melkertbaan van vroeger, die was erop gericht om mensen een opstap te geven naar de arbeidsmarkt. De basisbaan heeft dat niet als doel. Het gaat erom om mensen toch langdurig en stabiel werk te kunnen bieden, puur omdat werken beter is voor het welzijn.”

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »