Werkgevers anticiperen slecht op arbeidsmarktkrapte

31 januari 2019

Werkgevers anticiperen slecht op arbeidsmarktkrapte

Komend jaar ontstaan naar verwachting 1,2 miljoen vacatures. Dat zijn er 200.000 meer dan in 2018, zo blijkt uit een prognose van het UWV en een enquête onder ruim 2.000 werkgevers. En hoewel de groeiende krapte op de arbeidsmarkt het voor werkgevers noodzakelijk maakt om actie te ondernemen, doen de meeste dit nog niet.

In 2018 groeide de vraag naar arbeid harder dan het aanbod. Het aantal banen nam flink toe en er ontstonden meer dan 1 miljoen vacatures; de werkloosheid en het aantal WW-uitkeringen daalde. De arbeidsmarkt is sinds het derde kwartaal van 2008 niet zo krap geweest als nu. In veel vakgebieden is dit voelbaar. Bijna de helft van de werkgevers (46 procent) noemde eind vorig jaar hun vacatures ‘moeilijk vervulbaar’. Dit alles blijkt uit een analyse en prognose van het UWV.

Krapper en krapper

Ruim 40 procent van werkgevers die al met lastig vervulbare vacatures kampen, verwacht dat het vinden van personeel in 2019 nóg moeilijker wordt. Een vijfde van de ondernemers vermoedt dat het ook (veel) lastiger wordt om personeel te behouden. Prognoses van het UWV onderbouwen deze vermoedens, want naar verwachting ontstaan komend jaar nog meer vacatures: in totaal 1,2 miljoen. Dit is het aantal vacatures dat in een heel jaar ontstaat; daarvan staan er gemiddeld zo’n 262.000 tegelijkertijd open (in 2018, CBS).

Ondernemers verwachten problemen

De helft van de werkgevers verwacht dat de arbeidsmarktperikelen bij hun bedrijf gaat leiden tot een hogere werkdruk. Bovendien denkt vier op de tien ondernemers dat de loonkosten gaan stijgen als gevolg van de krapte. Bijna één op de tien geeft zelfs aan dat ze niet meer de gewenste kwaliteit kunnen leveren.

Vacatures breder uitzetten

Gemiddeld werd 3 procent van de vacatures in 2018 ingetrokken, bij de moeilijk vervulbare vacatures was dat 5 procent. Om moeilijk vervulbare vacatures tóch te vervullen, verspreidde bijna 40 procent van de werkgevers als extra inspanning de vacature via meer of andere wervingskanalen zoals LinkedIn, vacaturesites en advertenties. Ook schakelen bedrijven eigen personeel/netwerk of werving- en selectiebureaus in. Of ze gaan zelf actief op zoek.

Zelf bijscholen

Van de bedrijven die vacatures wél hebben vervuld, geeft een derde aan dat ze iemand hebben aangenomen die niet de juiste opleiding of scholing had. Via learning on the job en/of training en scholing zorgen ze er dan voor dat de kandidaat toch op de vacature aansluit. Grote werkgevers doen dit vaker dan kleine. Bij de bedrijven die vacatures niet vervuld kregen, bleek slechts een klein deel (10 procent) dit te hebben geprobeerd. Dit is volgens hen niet mogelijk, niet nodig en/of het past niet binnen hun bedrijfsbeleid.

Personeel behouden

Door de krapte op de arbeidsmarkt zet slechts minder dan de helft van de ondernemers extra in op personeelsbehoud. Zo biedt 14 procent van de werkgevers meer opleidingen of cursussen aan, 14 procent doet aan meer personeelsuitjes en informele bijeenkomsten en 13 procent heeft de lonen aangepast om personeel te behouden.

Actie ondernemen

Werkgevers die geen actie ondernemen op moeilijk vervulbare vacatures, vervullen ze het minst snel. Het is dan ook raadzaam – misschien wel noodzakelijk – om:

 • Op andere manieren naar personeel te zoeken
 • Nieuwe doelgroepen aan te boren
 • Slimmer in te zetten op het behouden van medewerkers
 • Werk anders te organiseren

Wat doe jij?

Benieuwd hoe jij je kunt wapenen tegen de krapte op de arbeidsmarkt? Onze HR-adviseurs hebben al veel ondernemers met groot succes geholpen. Lees meer over de mogelijkheden of vraag hieronder direct een adviesgesprek aan.

Ja, neem contact met mij op!

Vul hier alsjeblieft je volledige naam in.

Hier kan je jouw bericht kwijt.

Vul hier alsjeblieft je telefoonnummer in.

Vul hier alsjeblieft een geldig e-mailadres in.

Geef hier aan of je klant bent van Tentoo.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »