Werkgevers wakker worden: einde slapende dienstverbanden lijkt nabij!

15 oktober 2019

Werkgevers wakker worden: einde slapende dienstverbanden lijkt nabij!

Het einde van slapende dienstverbanden lijkt te naderen door een recent advies van advocaat-generaal De Bock aan de Hoge Raad. Dit advies volgde op de vraag van de rechtbank Limburg aan de Hoge Raad om een principiële uitspraak te doen over een slapend dienstverband.

Dit kennisartikel is geschreven door Hendrikx Advocaten.

Slapend dienstverband

Wat is ook alweer een slapend dienstverband? Dat is een arbeidsovereenkomst, zonder betaling van loon, van een langdurig zieke werknemer die door een werkgever in stand wordt gelaten. Dit, om te voorkomen dat hij een transitievergoeding moet betalen. Een werknemer die na twee jaar ziekte kan worden ontslagen, heeft immers bij opzegging door de werkgever recht op een transitievergoeding. Veel werkgevers vinden dit onrechtvaardig, nadat zij twee jaar lang het loon hebben doorbetaald en re-integratiekosten hebben gemaakt. De transitievergoeding kan vervolgens nog eens oplopen tot een bedrag van maximaal € 81.000,- bruto.

Regeling compensatie transitievergoeding

Vanaf 1 april 2020 kan een werkgever die zijn langdurig zieke werknemer wil ontslaan bij het UWV een compensatie aanvragen voor de betaalde transitievergoeding. Deze regeling geldt voor transitievergoedingen die zijn betaald op of na 1 juli 2015.

Advies aan de Hoge Raad

Het advies aan de Hoge Raad luidt dat het een verplichting van de werkgever is om een slapend dienstverband te beëindigen met betaling van een bedrag ter hoogte van de transitievergoeding. Nu werkgevers aanspraak kunnen maken op de genoemde compensatieregeling, hebben zij geen belang meer bij het in stand houden van de slapende dienstverbanden. Het onnodig in stand houden van een slapend dienstverband is in strijd met goed werkgeverschap. Voor de zieke werknemer, die geen loon meer ontvangt, kan het immers van groot belang zijn om de transitievergoeding te ontvangen.  

Gevolgen voor werkgevers

Let op: als je de werknemer na een slapend dienstverband alsnog ontslaat, dan telt de duur van het slapend dienstverband ook mee bij de berekening van de hoogte van de transitievergoeding. Echter, dit deel van de transitievergoeding wordt echter niet door het UWV  gecompenseerd. Naast het feit dat (mogelijk) in strijd wordt gehandeld met het beginsel van goed werkgeverschap is het dus ook financieel van belang dat een dienstverband na twee jaar ziekte wordt beëindigd en niet onnodig in stand wordt gelaten.

Ook bij een slapend dienstverband heb je een aantal verplichtingen als werkgever. De zieke werknemer telt bij ontslag wegens bedrijfseconomische redenen nog altijd mee in het afspiegelingsbeginsel en aan de werknemer zal, indien beschikbaar binnen de onderneming, nog altijd passend werk aangeboden moeten worden. Je bent nog steeds verplicht om er voor te zorgen dat de werknemer weer aan het werk kan (re-integreert).

Vragen?

Heb je als werkgever vragen over een slapend dienstverband, ontslag na twee jaar ziekte of de transitievergoeding en de compensatie daarvan? Neem dan contact op met onze juridische partner Hendrikx Advocaten via 0297-250018 of nonnekes@hendrikxadvocaten.nl. Vergeet niet te vermelden dat je via Tentoo werkt.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »