020 - 420 20 70

Whatsappen onder werktijd? Kost je €1,20 per bericht

23 december 2016

Whatsappen onder werktijd? Kost je €1,20 per bericht

Een werkgever kan het loon inhouden van een werknemer die tijdens werktijd continu voor privédoeleinden WhatsApp-berichten verstuurt. Dit heeft de kantonrechter in Tilburg bepaald. Voor een werknemer bij een grafisch bureau in Oisterwijk pakte deze uitspraak behoorlijk nadelig uit: hij moest 1500 euro van zijn salaris inleveren.

Liefdesberichten zorgen voor afleiding, fouten en improductiviteit

De werknemer had bij uitdiensttreding meer dan 200 vakantie-uren over, maar zijn werkgever wilde deze uren niet uitbetalen. De werkgever had namelijk ontdekt dat de werknemer met een ter beschikking gestelde mobiele telefoon een groot aantal WhatsApp-berichten had verstuurd en ontvangen tijdens werktijd. Het ging om liefdesberichten van en naar diverse dames, die voor afleiding, fouten en improductiviteit hadden gezorgd. Dit was in strijd met het telefoonreglement van het bedrijf, dat bepaalde dat werknemers telefoons slechts incidenteel voor persoonlijke doeleinden mochten gebruiken. De werkgever berekende vervolgens dat de kosten van het WhatsApp-gedrag hoger waren dan de waarde van de 200 vakantie-uren.

€1,20 per verzonden bericht

De werknemer stapte naar de rechter. Die oordeelde dat de werkgever de vakantie-uren wel moest uitbetalen, maar dat hij de tijd voor de whatsappjes er van mocht afhalen. De WhatsApp-tijd gold niet als werktijd en de werknemer had het reglement en de norm van goed werknemerschap geschonden. De rechter stelde vast dat er in ieder geval 1.255 whatsappjes waren uitgewisseld en schatte dat de werknemer per bericht zo’n 2,5 à 3 minuten niet had gewerkt. De totale tijd werd vermenigvuldigd met het uurloon. Dat bedrag werd afgerond op € 1.500. Die € 1.500 bracht de rechter in mindering op de kosten van de vakantiedagen.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »