WWZ maakt ontslag schier onmogelijk voor MKB

30 juni 2016

WWZ maakt ontslag schier onmogelijk voor MKB

Eén van de doelstellingen van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid was dat het ontslagrecht eenvoudiger, sneller, eerlijker en goedkoper zou worden. In de praktijk blijkt de ontslagwet juist averechts te werken. Dat bericht het FD naar aanleiding van een onderzoek onder 1074 arbeidsrechtadvocaten, rechters, bedrijfsjuristen en andere vakspecialisten.

Het ontslaan van een werknemer, bijvoorbeeld wegens disfunctioneren of een vertrouwensbreuk, is moeilijker geworden. Het aantal ontslagaanvragen dat door de rechter is afgewezen is sinds de invoering van de WWZ verdubbeld.

Ontslag onmogelijk door personeelsdossier

“Het ontbreekt werkgevers vaak aan een goed personeelsdossier,” stelt Rob Hendrikx, arbeidsrechtadvocaat van Hendrikx Advocaten. “En dan vooral in het MKB. Vroeger kon de rechter zelf bepalen in hoeverre een ontslagaanvraag terecht was. Daarbij had de rechter de ruimte om de ontslagvergoeding aan te passen. Als de ontslagreden niet goed kon worden onderbouwd, kende de rechter een hogere ontslagvergoeding toe en vice versa. Die vrijheid is niet meer met de transitievergoeding die vast staat en niet aangepast mag worden.”

“Voortaan kan een arbeidscontract pas worden ontbonden bij een uitgebreid personeelsdossier met een uitputtend onderbouwde reden van ontslag,” vertelt Hendrikx. Daarbij moeten werkgevers ook voldoende initiatief hebben genomen tot verbetering van het presteren van de medewerker. Voor het MKB is dit nogal intensief en tijdrovend. Bovendien behoort dit niet tot hun corebusiness en ontbeert het hen aan de kennis. Het opbouwen van een goed personeelsdossier wordt onderschat. Met terugwerkende kracht een dossier opbouwen is praktisch onmogelijk.”

Samenwerking Tentoo en Hendrikx Advocaten

Tentoo werkt samen met Hendrikx Advocaten. Gosse Visser, commercieel directeur Tentoo: “Tentoo vindt dat ondernemers zorgeloos moeten kunnen ondernemen. Dit betekent focussen op de groei van hun onderneming zonder zorgen om administratieve en financiële verplichtingen rondom werkgeverschap. Met de nieuwe ontslagwet is een gedegen HR-beleid nóg belangrijker geworden. Tentoo HR kan werkgevers bijstaan bij het opbouwen van goede personeelsdossiers. Daarnaast kunnen wij hen samen met Hendrikx Advocaten bijstaan in lastige ontslagtrajecten.”

Vaststellingsovereenkomst

Het beëindigen van een dienstverband met wederzijds goedvinden kan met een vaststellingsovereenkomst. Dit wordt ook wel een beëindigingsovereenkomst genoemd. Tentoo heeft een handige checklist gemaakt met de zaken die moeten worden besproken in zo'n overeenkomst. Deze checklist vaststellingsovereenkomst kun je hier aanvragen. De checklist ontvang je gratis per e-mail.

Bekijk voor meer informatie onze pagina’s over arbeidsrecht of HR-advies of bel ons via 020 – 524 60 51.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »