Zzp'ers werken met tegenzin aan nieuw pensioenakkoord

28 oktober 2019

Zzp'ers werken met tegenzin aan nieuw pensioenakkoord

De organisaties van zzp'ers gaan meepraten over de uitwerking van een verplichte verzekering tegen arbeidsongeschiktheid (aov). De verzekeringsplicht maakt deel uit van het pensioenakkoord dat kabinet, werkgevers en vakbonden in juni hebben gesloten.

'Gesteld voor de keuze tussen langs de kant staan en maximaal invloed uitoefenen, hebben we daar toch ja tegen gezegd', aldus voorzitter Maarten Post van de Stichting ZZP Nederland

Poldertraditie

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken heeft de Stichting van de Arbeid, waarin de sociale partners formeel samenwerken, gevraagd begin volgend jaar met een voorstel te komen. Overleg daarover is ondergebracht bij de werkgroep Sociale Zekerheid, onder voorzitterschap van FNV-man Leo Hartveld. De werkgroep wordt voor de gelegenheid aangevuld met zelfstandigenclubs, zo laat de Stichting weten. In goede poldertraditie sluit het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) aan bij het VNO en 'versterkt' FNV Zelfstandigen de vakbondsdelegatie.

Bijna 1,1 miljoen zzp'ers in Nederland

ZZP Nederland vormt samen met het Platform Zelfstandige Ondernemers het Zelfstandigenforum. Samen zouden ze 170.000 zelfstandigen vertegenwoordigen. Nederland kent een snel groeiend leger zzp'ers. Het zijn er nu bijna 1,1 miljoen op een beroepsbevolking van 9,2 miljoen. Omdat een behoorlijk deel niet over een fatsoenlijk sociaal vangnet beschikt, klinkt de roep om een verzekeringsplicht. Koolmees wil voorkomen dat zzp'ers hun risico's en kosten afwentelen op de samenleving, liet hij weten in de Kamerbrief over het pensioenakkoord. De zzp-organisaties vinden de verplichte aov echter een wangedrocht, dat helemaal niet in de pensioenafspraken thuishoort.

FNV-onderhandelaar Tuur Elzinga bevestigde dat de verzekeringsplicht op het laatste moment in het pensioenakkoord is gefietst, toen bleek dat een verplicht zzp-pensioen een brug te ver was voor de werkgevers. Volgens Post zijn de linkse partijen en de vakbonden erop uit de zzp'er zo duur te maken dat hij of zij niet meer tegen de werknemer op kan concurreren. 'De vakbeweging wil dus maar één ding: een zo hoog mogelijke premie. Hoe het er verder uit ziet, maakt ze niet uit.'

Volksverzekering

De zzp-clubs erkennen dat het ongewenst is dat onverzekerde zzp'ers die blijvend arbeidsongeschikt worden ten laste komen van de maatschappij. Maar naar hun smaak kan dat veel beter worden opgelost met een volksverzekering voor alle werkenden, net als de AOW. Als de basisrisico's op langdurige en blijvende arbeidsongeschiktheid zijn afgedekt, kunnen zowel werkgevers als zelfstandigen extra risico's bijverzekeren. Post denkt dat het niet eenvoudig zal zijn de standpunten van zelfstandigen en vakbonden met elkaar te verenigen. 'Maar daar is het gesprek voor. Als het niet lukt, moet de minister beslissen.’

Broodfondsen

Zelfstandigenorganisaties die niet mogen aanschuiven, kunnen apart hun visie geven op de invulling en de vormgeving van de verzekeringsplicht. De Stichting vraagt ook informatie op bij zogeheten schenkkringen, zoals de Broodfondsen. Het gaat daarbij om groepen zzp'ers die vrijwillig geld in een fonds stoppen, waaruit ze dan bij ziekte of arbeidsongeschiktheid kunnen putten. De Stichting wil informatie over de omvang, kosten, dekking en duur van deze arrangementen. Over de kosten en uitvoering van een verzekeringsplicht steekt de Stichting haar licht op bij het ministerie, het UWV, het Verbond van Verzekeraars en de Kroonleden van de SER.

Bron: FD.nl

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »