Zzp'ers zien plus in hun tarieven, met name in HR

11 oktober 2019

Zzp'ers zien plus in hun tarieven, met name in HR

Zzp'ers hadden dit jaar een goed eerste halfjaar. De uurtarieven stegen gemiddeld namelijk met ruim vierenhalf procent. Vooral zelfstandigen in de HR-sector spannen de kroon met een stijging van maar liefst 29 procent. Opvallend: hoewel er een tekort is aan zzp'ers in de IT, daalt in die groep het uurtarief juist. Dit blijkt uit cijfers van Intelligence Group en Planet Interim.

Die forse stijging in de categorie HR zit vooral in de consultancy en de directie. Omdat de tarieven hier sowieso al hoog liggen, zorgt deze stijging voor een vertekend beeld van de hele groep. ,,Toch mag je best zeggen dat zzp’ers nu meer van de economische groei profiteren dan mensen in loondienst. Iets wat we in de eerste helft van 2019 en ook al in 2018 zagen. Vreemd genoeg zagen we voor die tijd een nullijn terwijl de krapte en schaarste al sterk toenam. Er werd niet van geprofiteerd en nu is er een duidelijke inhaalslag”, aldus Intelligence Group-directeur Geert-Jan Waasdorp in gesprek met BNR.

Tarief in IT al jaren op slot

In het verslag van Intelligence Group valt te lezen dat de tarieven van zzp’ers in de sectoren bouw/techniek (ruim 27 procent) en juridisch/fiscaal (ruim 18 procent) omhoog schoten. Iets wat de wenkbrauwen doet fronsen, is de ontwikkeling in de IT-sector. Daar waar momenteel flinke tekorten zijn, zijn de tarieven juist onder grotere druk komen te staan. ,,Het tarief zit in deze groep al jaren op slot en dat heeft vooral te maken met internationale concurrentie. Zeker voor zzp’ers. Op een internationaal platform als Upwork worden klussen weggezet en dus concurreer je bijvoorbeeld met Oekraïne voor een tarief van 20, 25 euro per uur. Dat drukt op de tarieven van zzp’ers.”

Verandering van mentaliteit

Volgens Waasdorp zijn zzp’ers op dit moment nog te bescheiden. Ze zijn het niet gewend om per 1 januari een tariefstijging door te voeren. Sterker nog, bij de nieuwe klus vallen ze terug op het tarief dat ze tijdens een eerdere klus ook toepaste. ,,Daar moeten ze alerter op zijn. Ze kunnen meer vragen. Die handelswijze zou eigenlijk de standaard moeten zijn.” Hij maakt daarbij wel de kanttekening dat het onderzoek niet volledig transparant is. ,,We hebben de metingen uit 30.000 transacties gehaald. Vorig jaar waren het er 50.000, maar het staat in schril contrast met het aantal transacties die daadwerkelijk hebben plaatsgevonden.”

Recruiter het meest gezocht

Om meer transparantie in de zzp-markt te creëren, lanceerde Intelligence Group samen met Planet Interim de ZZP-tarieven-tool. Op die manier zou er een goede balans tussen werkgever, intermediair en interimmer moeten ontstaan. Op hun site staat dat de tool inmiddels al meer dan 6.000 keer is gebruikt om tarieven te vergelijken. Het zijn vooral zzp’ers die dat doen. De functie van recruiter werd het meest gezocht, bijna twee keer zo vaak als naar de functie van projectmanager en financial controller. Hieronder een overzicht.

Top 10 meest gezochte profielen zzp-tarieven-tool

 • Recruiter
 • Projectmanager
 • Financial controller
 • Controller
 • HRM-manager
 • Algemeen directeur
 • Business consultant
 • Adviseur marketing en communicatie
 • Programmamanager
 • Financieel directeur

Top 5 oriëntatiekanalen zzp'ers bij nieuwe opdracht

 • Ik word benaderd door derden (44 procent)
 • Netwerk van zzp'ers (27 procent)
 • Social media (27 procent)
 • Zoekmachine (22 procent)
 • Bekenden/netwerk (20 procent)

Bron: Deondernemer.nl, 8 oktober 2019


Verzekerd freelancen

Wil jij zorgeloos aan de slag als zelfstandige? Verzeker jezelf van een succesvolle start met Tentoo Freelance. Wij nemen de administratieve rompslomp uit handen, betalen jou binnen 7 dagen uit en zorgen dat jij verzekerd bent bij ziekte en werkloosheid. Zonder KVK-inschrijving. Benieuwd wat wij voor jou kunnen doen? Bel ons gerust via 020-238 6936 of vul het onderstaande formulier in. We helpen je graag verder!

Ja, ik ontvang graag een persoonlijke berekening!

Vul hier alsjeblieft je naam in.

Vul hier de naam van je mogelijke opdrachtgever in waarvoor je wilt freelancen?

We sturen de offerte per mail toe. Vul daarom alsjeblieft het mailadres in.

Op welk telefoonnummer kunnen we je bereiken?

Invalid Input

Onbekommerd ondernemen

Al ruim 27 jaar bewijst Tentoo dat haar freelance dienstverlening het ondernemerschap eenvoudiger maakt. Onbekommerd, zogezegd. Ruim twee decennia geleden startten oprichters Bert en Richard met 5 freelancers als klant. Nu bedienen de medewerkers van Tentoo ruim 22.000 freelancers en 11.000 bedrijven.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »