Digital-2

Corona dwingt tot versneld digitaliseren

Gepubliceerd door: Niels Hoorn
Geplaatst op 22 oktober 2020
Leestijd

De coronapandemie dwingt bedrijven om versneld te digitaliseren. De gevolgen van de mondiale virusuitbraak dragen bovendien bij aan een fundamentele herziening van werk. Dit blijkt uit een internationale ‘arbeidsstudie’. Lees hieronder de tien belangrijkste bevindingen uit het onderzoek.

De resultaten komen uit het ‘Future of Jobs Report 2020’ van het World Economic Forum (WEF). Dit is een tweejaarlijkse studie naar werk-gerelateerde veranderingen, uitgevoerd onder 291 grote bedrijven in 26 landen. Het Amsterdam Centre for Business Innovation (ACBI) van de Amsterdam Business School van de UvA droeg bij aan de gegevens voor Nederland en plaatste de belangrijkste bevindingen.

Belangrijkste bevindingen

1. Snelle technologische ontwikkelingen
Het tempo van technologische ontwikkelingen blijft onverminderd hoog en zal in sommige sectoren kunnen versnellen.

2. Machines nemen werk over
De corona-pandemie versnelt digitalisering en thuiswerken en leidt – samen met automatisering – tot een fundamentele herziening van banen en functies; maar liefst 47% van de taken zullen door machines worden uitgevoerd.

3. Beroepen verdwijnen, nieuwe verschijnen
De opkomst van digitale technologieën leidt enerzijds tot een teloorgang van sommige beroepsgroepen en functies, en anderzijds tot de bloei van andere beroepsgroepen en functies, waarvoor om- en bijscholing en bovenal training-on-the-job van belang worden geacht.

4. Innoveer!
Analytisch denken en innoveren geldt als één van de meest cruciale vaardigheden voor het toekomstige medewerkersbestand. Er is onverminderd sprake van een tekort aan vaardigheden.

5. Het nieuwe werken
Het ‘nieuwe werken’ heeft haar intrede gedaan bij de grote meerderheid van het kantoorpersoneel.

6. Toenemende ongelijkheid
Technologische ontwikkelingen in combinatie met de huidige pandemische recessie dreigen te resulteren in een toenemende ongelijkheid tussen verschillende groepen werkenden, met name voor jongeren, lager opgeleiden en vrouwen.

7. Online leren
Online leren en trainen is in opkomst.

8. Minder bijschooltijd
De tijd om werknemers te ontwikkelen en bij te scholen is korter geworden.

9. Meer werknemerswaardering
De overgrote meerderheid van de werkgevers erkent de waarde van investeringen in menselijk kapitaal.

10. Publieke sector
De publieke sector moet omscholing en bijscholing voor werklozen en medewerkers die hun baan dreigen te verliezen sterker ondersteunen.

“Fundamentele veranderingen”

Henk Volberda, hoogleraar Strategisch management en innovatie aan de UvA, geeft aan dat deze verwachtingen van managers aangeven dat we voor fundamentele veranderingen op de arbeidsmarkt staan. “Er is een duidelijke kloof tussen de huidige vaardigheden van personeel en vaardigheden die in de toekomst nodig zijn, met als gevaar een verdere tweedeling op de arbeidsmarkt. Enerzijds leidt dat tot goed-opgeleide banen, waarbij door schaarste aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden aanwezig zijn. Anderzijds blijven er straks verschillende banen over die simpelweg niet geautomatiseerd kunnen worden, maar waar een vrij laag kennisniveau voor nodig is en die daarmee wellicht niet uitblinken in arbeidsvoorwaarden.”

Uitgebreide toelichting

Lees hier (pdf) de uitgebreide toelichting van de Universiteit van Amsterdam op het onderzoek.

Geef me nog meer informatie!

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.