Meer vrijheid om te werken waar je wilt. Dit was al jaren vooral een wens, maar door de coronacrisis wordt deze wens voor veel werknemers versneld werkelijkheid. Uit onderzoek van JLL blijkt ook dat kantoorruimten hierdoor sneller dan verwacht een andere functie krijgen.
De uitbraak van het coronavirus dwong veel werknemers eind maart om (volledig) thuis te werken. Hoewel dit mobiele werken veel werknemers goed bevalt, ontdekten ze ook dat ze graag naar de werkvloer blijven komen voor de menselijke en sociale interactie. Dit blijkt uit onderzoek van financieel vastgoedadviseur JLL onder 3.000 werknemers over de hele wereld. Werknemers hopen in de toekomst 1 of 2 dagen mobiel te werken en de overige dagen op kantoor.
Groeiende flexwens
Wanneer ‘COVID-19’ onder controle is, hebben een werknemers een veel grotere wens dan vóór corona om flexibel of mobiel te kunnen werken. Werkgevers willen medewerkers tevreden houden en gaan proberen de flexwerkwens zo goed mogelijk te faciliteren. De mogelijkheid van thuiswerken wordt versneld geïntegreerd in het werkende leven. Maar niet iedereen kan buiten kantoor productief zijn. Ook is werken vanuit huis niet voor iedere woonsituatie ideaal. Bovendien is fulltime thuiswerken niet de wens. Kortom: het kantoor blijft belangrijk. Maar hoe?
Nieuwe functie voor kantoor
De veranderende behoeftes en wensen zorgen dat de functie en indeling van kantoorpanden in een versneld tempo veranderen. JLL verwacht dat 30 procent van alle kantoorruimten in 2030 is bedoeld voor flexdoeleinden. “Organisaties willen zich aanpassen aan het ‘nieuwe normaal’, waarin de bezetting op kantoren minder wordt”, zegt Sven Bertens van JLL. “Het kantoor is altijd een plek geweest om geconcentreerd te kunnen werken en wordt nu steeds meer een plek voor samenwerking, verbinding, innovatie en sociale interactie.”
Bron: JLL