white-clouds-955662

CPB: Nederlandse economie zet herstel in

Gepubliceerd door: Niels Hoorn
Geplaatst op 17 augustus 2020
Leestijd

Onze economie zet vanaf dit kwartaal (voorzichtig) de ‘herstelgroei’ in, zo blijkt een nieuwe economische raming van het Centraal Planbureau (CPB). De bijgestelde CPB-voorspellingen zijn iéts minder somber dan die van 2 maanden geleden, wat niet wegneemt dat de klap van de coronacrisis nog lang nadreunt.

Eerdere kondigde het CPB een economische krimp aan van 6 procent. Dat is met 1 procent naar beneden bijgesteld op 5 procent. De werkloosheid pakt ook iets lager uit dan in juni werd voorspeld. Dit jaar eindigen we met een werkloosheid van 4,4 procent (in plaats van 5 procent).

Ergste achter de rug

In april, mei en juni zorgde de intelligente lockdown voor een ‘recordkwartaalkrimp’ van 8,5 procent. Hiermee hebben we de ergste krimp achter de rug. In kwartaal 3 zet de groei al iets in, maar een jaarkrimp van 5 procent is niet meer te voorkomen. In 2021 volgt een economische groei van 3 procent. Na die groei zitten we begin 2022 echter nog altijd niet op het niveau van vóór de coronacrisis. De werkloosheid loopt volgend jaar zelfs nog verder op tot 6,5 procent.

Cijfers op een rij

Bbp (bruto binnenlands product)

  • 2020: -5,1  procent (ongekend harde daling)
  • 2021: +3,2 procent (onvolledig herstel)

Werkloosheid

  • 2020: +4,4 procent (werkloosheid loopt hard op)
  • 2021: +6,5 procent (werkloosheid stijgt door)

Andere landen harder getroffen

“Ten opzichte van sommige andere landen is Nederland minder hard getroffen”, vertelt CPB-directeur Pieter Hasekamp. “Maar geen misverstand: deze klap is ongekend hard, en moet zich nog grotendeels laten voelen. Werkloosheid en faillissementen reageren met vertraging op de crisis, die klap moet eigenlijk nog komen. Voor baan- en inkomenszekerheid maakt het daarbij enorm uit in welke sector je werkt.”

Tweede coronagolf

Indien een tweede golf besmettingen tot hernieuwde contactbeperkingen leidt, ondervinden bedrijven aanvullende productieproblemen krijgen ze te maken met een verder afnemende vraag naar hun producten en diensten. In zo’n scenario krimpt het bbp tot begin 2021 met meer dan 10 procent, waarna voorzichtig herstel inzet.

Startpunt voor overheidsbegroting

Het CPB heeft voor deze ramingen het overeengekomen beleid tot en met eind juli opgenomen. Daarbij is overheidssteun tot en met eind september ingecalculeerd. Het CPB gaat er bovendien vanuit dat er geen grootschalige nieuwe contactbeperkende maatregelen nodig zijn. Deze CPB-raming vormt voor het kabinet het startpunt voor de afrondende besluitvorming over de begroting 2021.

Personeel aannemen in crisistijd

Advies over het aannemen van personeel in crisistijd? Lees dan ons gratis whitepaper.

Geef me nog meer informatie!

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.