'Crisis vraagt om slimmere overheidssteun voor ondernemers' - Tentoo
Nieuws-2

‘Crisis vraagt om slimmere overheidssteun voor ondernemers’

Gepubliceerd door: Niels Hoorn
Geplaatst op 30 juli 2020
Leestijd

De coronacrisis doet een groot beroep op de wendbaarheid van ondernemers; vaak zijn forse veranderingen nodig om gezond verder te gaan. Het Nederlands Comité voor Ondernemerschap doet vijf aanbevelingen die beleidsmakers kunnen helpen om steunmaatregelen gericht in te zetten en structurele veranderingen door te voeren.

“De overheid heeft met de steunmaatregelen uitstel gekocht, maar geen afstel van de gevolgen van de coronacrisis”, zegt voorzitter Harold Goddijn van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap. “Het komt aan op ondernemerschap. Het zijn bedrijven die zorgen voor behoud en groei van het aantal banen. Herstel van vertrouwen bij burgers en bedrijven is cruciaal. Er is nog veel onzekerheid; we weten niet hoe de COVID19-pandemie zich ontwikkelt en hoe stevig de recessie uitpakt. We constateren schade, maar er zijn ook (nieuwe) mogelijkheden.”

Arbeidsmarkt sneller moderniseren

“De coronacrisis maakt duidelijk dat we veel sneller en onder grote druk de arbeidsmarkt moeten moderniseren en innovatie in het mkb moeten faciliteren”, zegt voorzitter Harold Goddijn van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap.  “Ook moet verder worden gebouwd aan een structuur van een leven lang ontwikkelen.”

Concrete aanbevelingen

Gebaseerd op gesprekken met ondernemers, heeft het Nederlands Comité voor Ondernemerschap de volgende aanbevelingen overhandigd aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat:

  • Bevorder intelligente transitie van steun naar herstel en maak daarbij onderscheid naar bedrijven met veel, gemiddeld en geen continuïteitsperspectief (segmentatie)
  • Ondersteun bedrijven om beter inzicht in de noodzaak van aanpassing van hun bedrijfsmodel of –structuur te krijgen
  • Stimuleer mobiliteit op de arbeidsmarkt en maak banengroei minder risicovol voor werkgevers
  • Bouw een structuur van leven lang ontwikkelen voor werkenden en ondernemers
  • Investeer in een klimaat van R&D, innovatie en vernieuwing gericht op arbeidsproductiviteitsgroei in het mkb.

Comité voor Ondernemerschap

Het Nederlands Comité voor Ondernemerschap is ingesteld door het ministerie van EZK en zet zich in voor duurzame groei van het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. Een van de taken is het doen van aanbevelingen. Het Comité staat onder voorzitterschap van Harold Goddijn en bestaat verder uit Hare Majesteit Koningin Máxima, Barbara Baarsma, Diederik Laman Trip, Meiny Prins en Occo Roelofsen.

Meer weten? Lees hier het volledige advies van het comité.

Advies over het aannemen van personeel in crisistijd? Lees dan ons whitepaper.

Hey werkgever! Nog meer weten?

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.