Spaarvarken

DNB: na dit kwartaal groeit economie weer

Alleen in kwartaal 1 van dit jaar hebben we in Nederland nog te maken met economische krimp. Dat verwacht president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB). Vanaf kwartaal 2 gaat het geld weer rollen en start de economische groei, in 2022 bloeit de economie weer volop.

Gepubliceerd door: Tentoo
Geplaatst op 25 maart 2021
Leestijd

Hoewel de crisis grote economische impact heeft op Nederland, staan we goed voor. Dat stelt DNB-president Knot bij De Ondernemer. Als voorbeelden noemt hij de lage werkloosheid en het beperkte aantal faillissementen. De relatief gunstige situatie komt volgens Knot vooral door de miljardensteun van de overheid en de steun van centrale banken. Hij is optimistisch over onze economie. “We verwachten nog een krimp van de economie in het eerste kwartaal. Maar naarmate meer mensen gevaccineerd zijn, kan de economie weer open en keert de groei terug. Dit jaar 2 procent en volgend jaar met 4 procent.”

Te snel bezuinigen schadelijk

Knot vertelt dat de centrale banken een belangrijke rol spelen in het beperken van de impact van de crisis. De banken hielden volgens de DNB-topman de rente laag en zorgden dat voldoende geld beschikbaar was. Dankzij zorgvuldig opgebouwde buffers, konden ze bovendien kredieten blijven verstrekken aan bedrijven en konden ze uitstel van rentebetaling en aflossing bieden. “Daaruit blijkt het belang van het aanleggen van buffers in financieel goede tijden. Dat is een belangrijke les”, aldus Knot. “Dat geldt ook voor de overheid. De 61 miljard extra uitgaven leiden niet tot problemen. De staatsschuld is nog steeds laag. Bezuinigen is daarom niet nodig. Integendeel: te snel bezuinigen zou tot grote schade aan de economie kunnen leiden.”

Belastingschuld kwijtschelden

De belastingschuld die veel bedrijven momenteel opbouwen, ziet Knot wel als potentieel probleem. Hoe langer de crisis duurt, hoe hoger die belastingschuld wordt en het is volgens hem de vraag of bedrijven die schuld wel kunnen terugbetalen. Hij vindt dat het kwijtschelden van de belastingschuld niet mag worden uitgesloten als oplossing. “In de kern gezonde bedrijven die in de problemen zitten moeten met alle schuldeisers om tafel. Dan moet de overheid ook een aandeel leveren.”

Geef me nog meer informatie!

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.