Tentoo

Driekwart bedrijven voelt coronacrisis

Impact verschilt per sector

Al voor de lockdown in december had de coronacrisis bij driekwart van de bedrijven impact op het werk. Bij de helft van deze bedrijven kwam het werk deels of volledig stil te liggen. Dit meldt UWV op basis van een werkgeversonderzoek onder bijna 2800 bedrijven uit verschillende sectoren.

Gepubliceerd door: Tentoo
Geplaatst op 8 februari 2021
Leestijd

In de horeca kwam meer dan 8 op de 10 door corona geraakte bedrijven deels of volledig stil te liggen, blijkt uit het UWV-werkgeversonderzoek. In het openbaar bestuur en het onderwijs had de coronapandemie vaak impact doordat werknemers meer thuis moesten werken.

Inzicht in effecten

Arbeidsmarktonderzoeker Erica Maurits van UWV licht toe dat de coronapandemie bij driekwart van de bedrijven in de periode voor de harde lockdown in december 2020 in redelijke of (zeer) hoge mate impact had op het werk. “Hierbij kon het ook gaan om een tijdelijk effect, dat zich ergens in de periode na de uitbraak van corona had voorgedaan. Werkgevers hebben in ons onderzoek zelf aangegeven in welke mate het werk in hun ogen is geraakt door de coronapandemie en op welke manier dat gebeurde. Deze onderzoeksresultaten geven meer inzicht in de effecten van de coronacrisis op de arbeidsmarkt en hoe dit verschilt tussen sectoren.”

Impact op werk verschilt per sector

Bij meer dan negen op de tien onderwijsinstellingen en bedrijven in de horeca, cultuur, sport, recreatie en overige dienstverlening werd het werk door corona geraakt. Onder overige dienstverlening vallen kappers, openbare bibliotheken, sauna’s, schoonheidssalons en de uitvaartbranche. Bij bijna de helft van de horecabedrijven was de impact op het werk zelfs zeer groot. Ook bij 90% van de instellingen in de gezondheids- en welzijnszorg was corona van invloed op de werkzaamheden.

In sommige sectoren was de impact van corona minder groot. In de landbouw geeft 54 procent aan dat corona niet of nauwelijks invloed had. Dat geldt ook voor 50 procent van de bouwbedrijven en bij 38 procent van de financiële instellingen.

Werk ligt stil bij de helft van de door corona getroffen bedrijven

De coronapandemie had op verschillende manieren impact op het werk.

  • Zeven op de tien bedrijven waar de pandemie impact had op het werk moesten aanpassingen doorvoeren om 1,5 meter afstand te kunnen houden.
  • Bij de helft is het werk deels of volledig stil komen te liggen .
  • Bij iets minder dan de helft daalde de vraag naar producten of diensten.
  • Bij vier op de tien getroffen bedrijven had de coronacrisis invloed op het werk doordat er meer gebruikgemaakt werd van digitale technologie.

Werk in onderwijs en openbaar bestuur vaak geraakt door thuiswerken

Hoe corona het werk raakt verschilt dus per sector. In bijvoorbeeld 80 tot 85 procent van de door de coronapandemie geraakte bedrijven in de horeca en bij cultuur, sport, recreatie en overige dienstverlening kwam het werk deels of volledig stil te liggen. Een daling naar de vraag naar producten of diensten kwam relatief vaak voor bij bedrijven in vervoer en opslag (69%), bij groothandels (64%) en in de industrie (63%). Bij getroffen instellingen in het onderwijs (82%) en het openbaar bestuur (90%) had het (meer) thuiswerken juist vaak impact op het werk.

Whitepaper: Personeel aannemen in crisistijd

Het is momenteel een rare periode om medewerkers aan te trekken. De coronacrisis zorgt voor veel onzekerheid. Hoe speel je met je personeelsbeleid in op zo’n onzekere markt? Lees ons whitepaper ‘Personeel aannemen in crisistijd: zo moet het (niet)’ en ontdek alles over:

  • De gevaren en kansen als je zelf personeel in dienst neemt
  • De valkuilen en mogelijkheden bij het inzetten van flexkrachten
  • Het slim combineren van vaste en flexibele contracten

Geef me nog meer informatie!

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.