Veel (alleenstaande) ouders zitten door het verplichte thuiswerken volledig knel tussen werk en privé, zo bleek uit een inventarisatie van het CNV. “We worden platgebeld door werkenden in de knel. Vooral thuiswerkende ouders zien het niet meer zitten door het sluiten van de scholen en kinderdagverblijven. Al 10 maanden zitten zij klem. Werkend Nederland heeft meer lucht nodig om hier goed doorheen te komen. Ook ondernemers hebben het zwaar en alle mankracht nodig”, vertelt CNV-voorzitter Piet Fortuin.
Calamiteitenfonds voor werkgevers
Het CNV pleit voor een calamiteitenfonds waarop werkgevers een beroep kunnen doen wanneer werknemers keihard toe zijn aan extra verlof. De vakbond ziet dat de meeste werkgevers en werknemers samen tot een oplossing komen, maar bij een kleine groep lukt dit niet. Voor die groep moet de overheid nu over de brug komen, aldus Fortuin. “We hebben er een groot belang bij dat zoveel mogelijk mensen thuis blijven werken. Werkgevers moeten onderbouwen waarom hun werknemer extra verlof nodig heeft en krijgen de kosten hiermee vergoed.”
CNV: fonds moét komen
Het CNV vraagt al sinds het begin van de coronacrisis om een oplossing voor dit probleem. Dit overleg zit echter in een impasse: het kabinet houdt dit af en legt het bij werkgevers en werknemers neer. Fortuin: “Linksom of rechtsom moet dit fonds er gewoon komen. We hebben nu al een historisch hoog ziekteverzuim. Doen we niets, dan loopt dit alleen maar verder op. De investering die de overheid nu moet doen, is lager dan de kosten voor het oplopende verzuim.”
Probleem verplaatst, niet opgelost
Van de grootste werkgeversvereniging van Nederland, de AWVN, hoeft dit fonds er niet per se te komen. De vereniging vindt dat daarmee de druk op de ouders wordt verplaatst, maar niet wordt opgelost. Een woordvoerder van AWVN zegt tegen NU.nl dat we allemaal met hetzelfde probleem te maken. “Men moet zich realiseren dat als de ene groep verlof neemt, een andere groep meer moet werken. Dat kan eigenlijk alleen maar binnen een bedrijf of op afdelingsniveau geregeld worden.”
Coulant opstellen
De woordvoerder geeft bovendien aan twee tegengestelde bewegingen te zien. “Een groep spaart de vakantiedagen op, omdat ze deze niet ‘leuk’ kunnen gebruiken, terwijl een andere groep hun dagen moeten gebruiken om de huidige situatie door te komen.” De AWVN adviseert leden om zich coulant op te stellen tegenover de werknemers zodra ze hierover in gesprek gaan. “De meeste partijen komen er onderling wel uit. Daar zijn we positief over.”