shutterstock_774241555

Groen op de werkvloer werkt!

Gepubliceerd door: Niels Hoorn
Geplaatst op 11 augustus 2016
Leestijd

Een goed HR-beleid leidt tot tevreden werknemers en een hoge productiviteit. Wist je dat planten op de werkvloer hier een grote bijdrage aan kunnen leveren? Groen op de werkvloer kan zelfs een flinke kostenbesparing opleveren!

Werkgevers die slim zijn investeren in groen op de werkvloer. Hieronder gaan we in op drie positieve effecten van interieurbeplanting.

1. Gezondheid

Het eerste positieve effect is dat beplanting gezondheidsklachten vermindert. Op kantoor staan veel apparaten die schadelijke stoffen uitstoten. Denk bijvoorbeeld aan computers, printers en kopieermachines. Dit heeft een negatief effect op de gezondheid van medewerkers. Ze kunnen last krijgen van geïrriteerde ogen, luchtwegen, keel- en hoofdpijn. Bovendien is het niet goed voor de concentratie. Volgens een onderzoek van TNO (2008) zetten planten de chemische stoffen van om in natuurlijke voedingsstoffen. Daarnaast verlagen planten het CO2-gehalte op kantoor.

Mensen voelen zich beter wanneer zij natuurlijke elementen om zich heen hebben. Zo toont een onderzoek (2007) aan dat gezondheidsklachten met 23% verminderen wanneer er planten aanwezig zijn. Zelfs alleen het zicht op groene planten bevordert de gezondheid al. Meer groen betekent minder werkstress!

2. Productiviteit

Niet alleen de gezondheid van de medewerkers gaat er op vooruit door beplanting, ook de productiviteit. Het eerder genoemde onderzoek van TNO laat zien dat er een relatie is tussen de stijging van de productiviteit bij de aanwezigheid van planten. Uit een ander onderzoek, van de Universiteit van Cardiff (2014), blijkt dat dat deze verhoging op 15% kan liggen!

3. Akoestiek

Planten hebben een positief effect op de akoestische stromen binnen het bedrijfskantoor. Bepaalde planten (maar ook organische bloempotten) absorberen geluid, waardoor de akoestiek verbetert. Zo heb je dus minder last van rinkelende telefoontjes, ouwehoerende collega’s en stotterende printers!

Kortom…

Beplanting bespaart kosten. Natuurlijk is het in eerste instantie een investering, maar je hebt kunnen lezen welke positieve effecten planten hebben op medewerkers. De productiviteit stijgt en het ziekteverzuim daalt!

Groen bij Tentoo

Bij Tentoo geven wij graag het goede groene voorbeeld. Wij hebben onlangs flink meer planten neergezet bij ons op kantoor. Hieronder zie je een foto van onze Servicedesk, waar onze medewerkers de bij Tentoo aangesloten freelancers, flexwerkers en werkgevers te woord staan. Eens kijken wat ze ervan vinden!

Djoeke Besselse zegt: “De planten op de werkvloer werken voor mij rustgevend. Ook wordt het geluid zo beter gedempt. Dat is erg prettig, zeker als het wat drukker is.” Brian Brinkman stemt daarmee in: “De planten vallen mij eigenlijk niet zo op. Maar nu je het zegt, ik vind het wel sfeervoller dan voorheen. En het is vast goed voor de zuurstof.” Tot slot voegt Nynke de Vries toe: “Groen werkt voor mij rustgevend. Erg fijn!

Geef me nog meer informatie!

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.