Detailhandel-1.3

Herstel arbeidsmarkt is ingezet

Het herstel van de arbeidsmarkt is ingezet. In de loop van 2021 neemt het aantal gewerkte uren toe en in 2022 volgt een banengroei. Werkgevers kiezen de komende tijd bovendien weer vaker voor flexkrachten.

Gepubliceerd door: Tentoo
Geplaatst op 10 juni 2021
Leestijd

Deze arbeidsmarktgroei blijkt uit de UWV Arbeidsmarktprognose 2021 – 2022. Hierin zit volgens UWV nog wel een grote mate van onzekerheid, vanwege de coronacrisis.

Banengroei in 2022

UWV verwacht dat het herstel van de arbeidsmarkt voor het eerst te zien is in een stijging van het aantal gewerkte uren (+2%) in 2021. Een positieve ontwikkeling ten opzichte van 2020, waarin het aantal gewerkte uren met 3,4% afnam. Naar verwachting daalt het aantal banen dit jaar nog wel licht tot 10,7 miljoen (-0,1%). In 2022 uit het herstel zich ook in een banenstijging van 1,3%, waarmee het aantal banen gaat uitkomen op 10,8 miljoen.

Krimpsectoren

De sectoren die in 2020 het meest geraakt zijn door de coronamaatregelen, laten in 2021 een krimp zien van het aantal banen. Bijvoorbeeld in de sector cultuur, sport en recreatie daalt het aantal banen met 4,3%, bij schoonmaakbedrijven daalt het aantal banen met 3,3% en in de horeca met 1,5%.

Groeisectoren

De uitzendbranche en de arbeidsbemiddeling werden ook hard geraakt door de coronacrisis, maar het aantal banen in deze sector groeit dit jaar met 2,4%. Andere sectoren waar het aantal banen toeneemt in 2021 zijn ‘openbaar bestuur’ (+2,2%) en ‘specialistische zakelijke diensten’ (+2,1%).

Werkgevers gaan voor flex

Arbeidsmarktadviseur Menno de Vries van UWV zegt op AD.nl dat de inzet van flexkrachten zal toenemen. “Werkgevers nemen na een crisis niet direct vast personeel in dienst. Ze kiezen liever voor flexwerkers want dan kunnen ze het nog even aankijken en makkelijker afschalen als dat nodig is.”

Werkloosheid weinig gestegen

Ondanks de economische impact van de lockdowns is de werkloosheid relatief weinig toegenomen. Ruim 60% van de werknemers die tussen maart en oktober 2020 hun baan verloren, vond binnen een half jaar weer werk. Dat gold óók voor de mensen die werkten in de horeca en cultuur, sport en recreatie, die beide hard geraakt werden door de coronacrisis. De gevolgen voor werknemers die na de tweede en derde lockdown hun baan kwijt raakten, zijn nog niet bekend.

Whitepaper: Personeel aannemen in crisistijd

Het blijft een rare periode om medewerkers aan te trekken. De coronacrisis zorgt nog altijd voor onzekerheid. Hoe speel je met je personeelsbeleid in op zo’n onzekere markt? Lees ons whitepaper ‘Personeel aannemen in crisistijd: zo moet het (niet)’ en ontdek alles over:

  • De gevaren en kansen als je zelf personeel in dienst neemt
  • De valkuilen en mogelijkheden bij het inzetten van flexkrachten
  • Het slim combineren van vaste en flexibele contracten

Geef me nog meer informatie!

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.