Kapper-2.1

Herstel Nederlandse arbeidsmarkt lijkt ingezet

Het herstel van de Nederlandse arbeidsmarkt lijkt te zijn ingezet. Het landelijke vacatureniveau ligt weliswaar lager dan vorig jaar, maar is gestegen ten opzichte van begin januari. Oorzaak van de de stijgende lijn zijn de lockdown-versoepelingen van begin maart.

Gepubliceerd door: Tentoo
Geplaatst op 25 maart 2021
Leestijd

De vacaturetoename blijkt uit cijfers van vacaturesite Indeed. Kappervacatures behoren tot de hardst gestegen vacatures (stijging van 30 procent) van de afgelopen maand. De overkoepelende sector ‘beauty en welness’ ligt echter nog wel 45 procent achter op het niveau van vorig jaar, zegt Arjan Vissers van Indeed. “De contactberoepen hebben natuurlijk pas net weer de eerste klanten mogen ontvangen. De vacaturetrend voor de beauty- en wellness-sector is dus bij lange na nog niet terug op het oude niveau. Dit schept wel positieve verwachtingen voor de toekomst mits de versoepelingen van kracht blijven.”

Bouw groeit, zorg daalt

Opvallende branches in de vacaturetrends van afgelopen maand zijn de bouw en de zorg. De bouwsector groeit al maanden door en het vacatureniveau ligt meer dan 21 procentpunt hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Vissers: “De bouw is het afgelopen jaar relatief onaangetast gebleven, een groot deel van de sector kon blijven doorgaan. Dit is echter niet vanzelfsprekend. In België is dit bijvoorbeeld anders, daar heeft de sector ook te maken gehad met beperkende maatregelen. Daar zien we dat het vacatureniveau van de sector dan ook 21 procentpunt lager ligt dan vorig jaar.”

Uit de data van Indeed blijkt dat vacatures voor verzorgers in de individuele gezondheidszorg en verpleegkundigen nog steeds behoren tot de meest geplaatste vacatures. Het personeelstekort is daar dus nog lang niet opgelost, wel was er voor het eerst sinds maanden sprake van een daling in het aantal zorgvacatures. Het lijkt erop dat de vraag naar zorgpersoneel dus eindelijk iéts afneemt.

Meer versoepelingen nodig

“Om de arbeidsmarkt weer echt richting positieve cijfers te sturen, zijn verder versoepelingen van de maatregelen nodig”, besluit Arjan Vissers van Indeed.

Whitepaper: Personeel aannemen in crisistijd

Het is momenteel een rare periode om medewerkers aan te trekken. De coronacrisis zorgt voor veel onzekerheid. Hoe speel je met je personeelsbeleid in op zo’n onzekere markt? Lees ons whitepaper ‘Personeel aannemen in crisistijd: zo moet het (niet)’ en ontdek alles over:

  • De gevaren en kansen als je zelf personeel in dienst neemt
  • De valkuilen en mogelijkheden bij het inzetten van flexkrachten
  • Het slim combineren van vaste en flexibele contracten

Geef me nog meer informatie!

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.