Kies je voor factureren of verloning via payrolling? - Tentoo
payroll kosten

Kies je voor factureren of verloning via payrolling?

Gepubliceerd door: Niels Hoorn
Geplaatst op 7 december 2018
Leestijd

Je wilt voor jezelf beginnen. Bezig zijn met waar je passie ligt. Je wilt je ondernemerschap dan natuurlijk wel goed geregeld hebben en geen gedoe met financiën en de administratie. Voor zelfstandigen bestaan er verschillende mogelijkheden om dit in te richten. Je kunt ervoor kiezen om zelf facturen te sturen en je als ondernemer te registreren bij de Kamer van Koophandel (KvK). Of je kiest voor payrolling. Je bepaalt dan zelf voor wie en tegen welk tarief je werkt, terwijl je juridisch in loondienst bent bij het payrollbedrijf.

Wanneer mag je zelf factureren?

De eerste vraag die van belang is, is of je door de Belastingdienst als ondernemer wordt aangemerkt. Op de website van de KvK vind je enkele criteria waaraan je dit kan toetsen. Naast een inschrijving bij de KvK en een BTW-nummer van de Belastingdienst, is het ook raadzaam om een VAR-verklaring Winst uit Onderneming (VAR-WUO) bij de Belastingdienst aan te vragen. In deze verklaring geeft de Belastingdienst aan dat zij je aanmerken als ondernemer. Dit is belangrijk, want hiermee voorkom je dat de Belastingdienst achteraf vindt dat er sprake is van een dienstverband tussen jou en één van je opdrachtgevers.

Administratie bijhouden

Wanneer je aan de criteria voldoet, kan je besluiten zelf facturen te sturen aan opdrachtgevers. Als je hiervoor kiest, dan moet je een duidelijke administratie bijhouden. Je riskeert namelijk een hoge boete als je bij controle van de Belastingdienst je administratie niet op orde hebt. Hou er ook rekening mee dat facturen niet altijd op tijd betaald worden.

Aftrekposten voor ondernemers

Als je besluit je te registreren als ondernemer bij de KvK én je voldoet aan de voorwaarden van de Belastingdienst, dan kan je in aanmerking komen voor verschillende aftrekposten en ondernemersregelingen. Denk bijvoorbeeld aan de startersaftrek of kleine ondernemersregeling.

Kiezen voor payrolling

Ondernemerschap betekent niét dat je altijd een eigen onderneming moet oprichten, Wel betekent het vrijheid en zelf kiezen wanneer, voor wie en tegen welk tarief je werkt. Wanneer je kiest voor payrolling kom je juridisch in dienst bij het payroll bedrijf. Aan hen geef je door voor wie en tegen welk tarief je hebt gewerkt en het payroll bedrijf betaalt een netto loon aan je uit. Hierdoor combineer je werknemerschap (je bent juridisch in loondienst) met de vrijheid en het gemak van ondernemerschap.

Verzekerd voor WW, Ziektewet en WIA

Samenwerken met een payrollbedrijf betekent dat je alle ruimte hebt om zelf te bepalen voor wie je werkt, zonder dat je als ondernemer bent geregistreerd bij de KvK. Je maakt geen gebruik van de aftrekposten en regelingen die bestaan voor ondernemers. In plaats daarvan ben je via het payroll bedrijf automatisch verzekerd voor WW, de Ziektewet en de WIA. Ook bouw je pensioen op over de uren die je werkt. Je sociale zekerheid is dus goed geregeld. Daarnaast betalen veel payroll bedrijven je al binnen enkele werkdagen uit. Je hoeft dus niet te wachten tot opdrachtgevers jouw facturen betalen.

De verschillen op een rij

De keuze om zelf facturen te sturen of gebruik te maken van de diensten van een payroll bedrijf hangt af van jouw situatie. Wat voor ondernemer ben jij? Kies je voor het ondernemerschap via de KvK? Of kies je het gemak dat payrolling je biedt? Wij hebben de voordelen van beide vormen op een rij gezet:

  Zelf factureren Payrolling
VAR-verklaring nodig Vaak wel.

Idealiter een VAR-WUO

Nee
Inschrijven bij KvK Ja Nee
Recht op WW, ziektewet, WIA Nee Ja
Juridisch in loondienst Nee Ja
Werken vanuit een eigen rechtsvorm Ja Nee

Meer weten over wat Tentoo te bieden heeft? Neem contact met ons op via 020 524 60 52 of via het formulier onderaan deze pagina.

Hey freelancer! Nog meer weten?

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.