Langere opzegtermijn voor je werknemer? Let dan goed op! - Tentoo
Contract-1

Langere opzegtermijn voor je werknemer? Let dan goed op!

Gepubliceerd door: Hendrikx Advocaten Juridisch partner van Tentoo
Geplaatst op 26 maart 2020
Leestijd

In deze onzekere coronaperiode ben je waarschijnlijk al blij als je je personeel (op tijd) kunt uitbetalen en voor je kunt behouden. Wanneer de economie weer aantrekt, kan het heel aantrekkelijk zijn als je medewerker een opzegtermijn heeft die langer is dan één maand. Dan heb je als werkgever meer tijd om in te spelen op zijn vertrek. Dit kan, maar alleen als je het op de juiste manier overeenkomt met de werknemer.

Het is wettelijk toegestaan om schriftelijk overeen te komen dat voor de werknemer een verlengde opzegtermijn geldt (die langer is dan één maand). Hierbij gelden wel twee voorwaarden:

  • De termijn mag bij verlenging niet langer zijn dan zes maanden.
  • De geldende opzegtermijn voor de werkgever mag niet korter zijn dan het dubbele van die voor de werknemer.

Wat zijn de consequenties als je niet aan de tweede voorwaarde voldoet? In de rechtspraak zijn drie verschillende situaties voorgekomen.

Voorbeeldsituatie 1

Voor de werknemer is een verlengde opzegtermijn overeengekomen van twee maanden. Voor de werkgever is een opzegtermijn overeengekomen van drie maanden. Was dit rechtsgeldig? Nee, de opzegtermijn voor de werkgever was te kort. De rechter bepaalde dat voor de werknemer de wettelijke opzegtermijn van één maand gold in plaats van twee.

Voorbeeldsituatie 2

Voor de werknemer is een verlengde opzegtermijn overeengekomen van twee maanden. Voor de  werkgever is geen opzegtermijn in de arbeidsovereenkomst opgenomen. Hield dit stand bij de rechter? Ja. De rechter nam aan dat voor de werkgever (automatisch) een dubbele opzegtermijn gold van vier maanden. De lengte van de opzegtermijn voor de werkgever werd afgeleid uit de opzegtermijn van de werknemer.

Voorbeeldsituatie 3

Voor de werknemer en de werkgever is dezelfde opzegtermijn van zes maanden overeengekomen. Hoe pakte dit uit? In de rechtspraak is er al meermaals voor gekozen om de opzegtermijn van de werknemer te halveren, zodat hiermee voldaan wordt aan het wettelijke vereiste dat de opzegtermijn van de werkgever het dubbele moet bedragen van de opzegtermijn die geldt voor de werknemer. In dit geval gold dus voor de werknemer een opzegtermijn van drie maanden.

Vragen?

Heb je als werkgever vragen over de opzegtermijn? Je kunt altijd contact opnemen met je vaste contactpersoon bij Tentoo óf met onze juridische partner Hendrikx Advocaten (0297-250018 of vandenbrink@hendrikxadvocaten.nl). Vergeet bij direct contact met Hendrikx Advocaten niet te vermelden dat je klant van Tentoo bent!

Hey werkgever! Nog meer weten?

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.