Lockdown-header

Lockdown zet streep door meest positieve groeiscenario

Het verlengen van de lockdown tot minimaal 9 februari zorgt ervoor dat de economie dit jaar minder groeit dan gehoopt. Dit zei minister Hoekstra van Financiƫn tegen RTL Z. Het meest positieve CPB-groeiscenario kan volgens hem de prullenbak in.

Gepubliceerd door: Tentoo
Geplaatst op 13 januari 2021
Leestijd

In de zomer van 2020 groeide de Nederlandse economie boven verwachting toen de lockdown-maatregelen werden versoepeld. Dat was ook een van de voorspellingen die het CPB in november deed voor 2021.

Die meest gunstige voorspelling ging er vanuit dat de coronacrisis in Europa begin 2021 onder controle is; de economie zou dan met 2,8% groeien. In het minder gunstige scenario, met nieuwe coronagolven en onvoldoende of slecht werkzame vaccins, zou de economie dit jaar met 0,6% krimpen. Hoekstra wilde geen voorspellingen doen, maar de 2,8% groei ziet hij als onhaalbaar.

Extra steunpakket

De verlenging van de lockdown betekent hoe dan ook slecht nieuws voor veel ondernemers. Velen hebben geen reserves meer en blijven zitten met voorraden. Al voor de lockdown-verlenging bereikten hun noodkreten minister Hoekstra, die aankondigt dat er een aanvullend steunpakket komt. Met dit extra pakket zal veel extra geld gemoeid zijn, maar de invulling moet nog worden bepaald.

Niet overleven

“We willen de problemen oplossen en mensen door deze laatste fase trekken”, zegt Hoekstra bij RTL Z. Niemand kan volgens hem echter op voorhand gerustgesteld worden. “Deze crisis is te groot. Er zal schade zijn en sommige ondernemers zullen dit niet overleven.”

Geef me nog meer informatie!

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.