braden-collum-87874-unsplash

Meer starters en minder faillissementen in 2019

Gepubliceerd door: Niels Hoorn
Geplaatst op 9 april 2019
Leestijd

Het eerste kwartaal van dit jaar telde meer starters en minder faillissementen dan de eerste maanden van 2018. Dit blijkt uit cijfers van de KVK (Kamer van Koophandel). Ook bij Tentoo nam het aantal starters in deze periode toe.

Op 1 april 2019 telde ons land 1.929.887 ondernemingen. Dat aantal ligt 5 procent hoger vorig jaar. Dat komt vooral doordat er het afgelopen kwartaal meer starters (+ 11 procent), minder stoppers (-12 procent) en minder faillissementen (-2 procent) waren dan in de eerste drie maanden van 2018.

Veel zzp’ers

Tussen de starters zitten vooral veel startende zzp’ers. Vergeleken met kwartaal 1 van vorig jaar waren er 9 procent meer nieuwe fulltime zzp’ers (3.104 meer) en 24 procent meer parttime zelfstandigen (2.547 meer). De KVK ziet een zelfstandige als parttime zzp’er als hij wekelijks minder dan 15 uur in zijn onderneming steekt.

Minder stoppers

Minder zzp’ers stopten de eerste maanden van dit jaar met hun activiteiten. Zowel het aantal stoppende fulltimers als stoppende parttimers ligt lager. Daarnaast zijn het afgelopen kwartaal minderd ondernemingen gestopt wegens een faillissement (741 ondernemingen tegenover 761 vorig jaar).

Meer payrollende freelancers

Ook bij Tentoo zien we in 2019 een stijging in het aantal starters. Dit gaat om zelfstandigen die zich niet inschrijven bij de KVK, maar kiezen voor zzp’en in combinatie met de zekerheid van werken in loondienst. In kwartaal 1 startten 17 procent meer payroll-freelancers dan in het eerste kwartaal van 2018.

Personeel aannemen

Tentoo helpt ook steeds meer ondernemers die starten of doorgroeien met hun bedrijf, maar risico’s willen vermijden. Met onze payrolldienst voor werkgevers nemen wij de uitbetaling van medewerkers over, inclusief alle verantwoordelijkheden en risico’s. Zo kunnen ondernemers onbekommerd ondernemen.

Meer informatie

Geef me nog meer informatie!

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.