Nieuwe zzp-wet uitgesteld tot 2021; onzekerheid duurt voort
De invoering van de nieuwe zzp-wet is uitgesteld tot 2021. De plannen van minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) staan mogelijk op gespannen voet met Europese regels, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Hiermee blijft de Wet DBA van kracht en duurt de onzekerheid voor opdrachtgevers en zzp’ers voort.
Het kabinet heeft meer tijd nodig om te komen tot maatregelen die zelfstandigen met een laag tarief beschermen, aldus Koolmees. Het kabinet streeft naar een nieuwe wet per 1 januari 2021. Een jaar later dan aangekondigd.
Drie criteria
In het regeerakkoord van oktober 2017 was afgesproken dat de Wet DBA wordt vervangen. De nieuwe regels moeten vooral duidelijkheid scheppen voor opdrachtgevers wanneer ze iemand wel of niet als zelfstandige kunnen inhuren. Het regeerakkoord bevat hiervoor drie criteria: het tarief dat een opdrachtgever betaalt, de lengte van de opdracht en de aard van de werkzaamheden. Met name onzekerheden omtrent het minimumtarief en het begrip ‘reguliere werkzaamheden’ vragen om meer uitwerking.
In strijd met EU-recht
Het ministerie van SZW concludeert nu dat het idee van een minimuminhuurtarief mogelijk in strijd is met het EU-recht. Het gaat daarbij om artikelen in de EU-verdragen die de vrijheid van vestiging en de vrijheid van dienstverrichting van zelfstandigen regelen. Het kabinet gaat wel verder met de uitwerking van het minimumtariefplan, maar wil ook ‘alternatieve routes verkennen’.
Criterium reguliere werkzaamheden onder de loep
Ook het begrip ‘reguliere werkzaamheden’ uit de kabinetplannen kan op veel kritiek rekenen van de veldpartijen. Of sprake is van ‘reguliere werkzaamheden’ bepaalt samen met de lengte van de opdracht en de hoogte van het tarief een rol of iemand als zzp’er kan worden ingehuurd. Er is echter nog geen jurisprudentie over wat onder deze term valt. Bovendien is ‘regulier’ niet overal hetzelfde. Er is een groot verschil tussen ICT’er bij een bank en een ICT’er die een kassasysteem installeert bij een bakker, zo stipt Koolmees in zijn brief aan. Het kabinet wil ook onderzoeken of het kan volstaan met de criteria ‘duur’ en ‘tarief’.
Gedeeltelijk gehandhaafd
Wel is voortuitgang geboekt met een betere omschrijving van het zogenaamde gezagscriterium. Bij een gezagsverhouding is al snel sprake van werkgeverschap, maar partijen vinden de huidige regels onduidelijk. Mede daarom wordt de wet DBA maar gedeeltelijk gehandhaafd. In het nieuwe Handboek loonheffingen van de Belastingdienst komt per 1 januari 2019 een uitgebreide toelichting met meer indicaties en voorbeelden.
Webmodule
In het regeerakkoord werd ook de introductie van een webmodule aangekondigd. Via deze webmodule kunnen opdrachtgevers een verklaring invullen die schijnzelfstandigheid moet voorkomen. Daarmee kunnen opdrachtgevers vooraf worden gevrijwaard van loonbelasting en premies werknemersverzekeringen.
Wet DBA-proof ondernemen
Payrolling is een eenvoudige manier voor zowel opdrachtgevers als zzp’ers om 100 procent ‘DBA-zorgeloos’ te kunnen ondernemen. Bij werken via payroll hoef je ook geen rekening te houden met de zzp-wet die in 2021 in werking moet treden. Meer weten?