Anonymous,Crowd,Of,People,Walking,On,A,Busy,New,York

Ondernemers optimistischer voor 2022

Ondernemers verwachten in 2022 meer te gaan investeren, een hogere omzet en meer personeel. Ook over de korte termijn zijn ondernemers overwegend positief. Het ondernemersvertrouwen nam aan het begin van het vierde kwartaal 2021 licht toe.

Gepubliceerd door: Tentoo
Geplaatst op 12 november 2021
Leestijd

Dit melden het CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW op basis van de Conjunctuurenquête Nederland. De gegevens voor dit onderzoek zijn begin oktober 2021 verzameld.

Hogere verwachtingen dan eerdere jaren

Voor 2022 zijn de verwachtingen van ondernemers niet alleen positiever dan een jaar geleden voor 2021, de verwachtingen zijn ook hoog in vergelijking met eerdere jaren. Bijna 34 procent van de ondernemers verwacht in 2022 meer personeel in dienst te hebben dan in 2021, nog geen 5 procent voorziet een personeelsafname.

Ondernemersvertrouwen neemt licht toe

Het ondernemersvertrouwen kwam aan het begin van het vierde kwartaal 2021 uit op 19,8. Dit is ruim 1 punt hoger dan een kwartaal eerder (18,4) en het hoogste niveau sinds het begin van de meting in 2008. Sinds het tweede kwartaal van 2021 is het ondernemersvertrouwen weer positief, na een diep dal als gevolg van de coronacrisis.

Meer investeringen en meer omzet

Er zijn meer ondernemers die voor 2022 een toename van de investeringen voorzien dan een afname, per saldo ruim 15 procent. In 2020 werd nog een afname van de investeringen verwacht voor 2021. Per saldo verwacht ruim 37 procent van de ondernemers een hogere omzet dan in het lopende jaar, tegen bijna 18 procent een jaar eerder. Voor de buitenlandse omzet verwacht per saldo bijna 23 procent van de ondernemers komend jaar een verbetering.

Sentiment in alle bedrijfstakken overwegend positief

In alle bedrijfstakken was het sentiment positief, al nam het ondernemersvertrouwen in meerdere bedrijfstakken af. Binnen de autohandel daalde het vertrouwen het hardst, vooral doordat de autohandelaren minder omzet verwachten in het vierde kwartaal. Ook horecaondernemers waren minder optimistisch dan een kwartaal eerder, maar het ondernemersvertrouwen bleef het hoogst van alle bedrijfstakken.

Veel vertrouwen in de bouw

Horecaondernemers gaven aan dat de omzet en het economisch klimaat de afgelopen 3 maanden verbeterden ten opzichte van het tweede kwartaal, toen er nog strengere coronamaatregelen van kracht waren. Over de verwachte omzet in de komende 3 maanden waren zij een stuk minder positief dan begin juli. Binnen de bouwnijverheid nam het ondernemersvertrouwen juist flink toe. Ondernemers binnen deze bedrijfstak oordeelden positiever over de orderpositie en de gerealiseerde productie van het afgelopen kwartaal en waren eveneens positiever over de verwachte personeelssterkte.

Moeite om personeel te vinden

Overigens hebben steeds meer ondernemers moeite om voldoende personeel te vinden. Begin oktober 2021 gaf ruim 30 procent van de ondernemers aan belemmerd te worden door personeelstekort. In juli was dit nog ongeveer 23 procent.

Mogelijk ook interessant voor jou:

Geef me nog meer informatie!

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.